Afbeelding
Foto:

Gaat 1Twente op zwart?

ENSCHEDE - Het samenwerkingsverband van meerdere lokale omroepen 1Twente verkeert in zwaar weer. De organisatie vreest dat ze in juni failliet gaan als er geen steun komt van de overheid.

Afgelopen week werd een open brief gepubliceerd waarin 43 'prominente Tukkers en landelijke kopstukken' een oproep doen om 1Twente tijdelijk financieel te ondersteunen om zo een faillissement te voorkomen. Zij roepen hierin het Enschedese college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad op om de lokale publieke omroep niet failliet te laten gaan. 1Twente in Enschede was de afgelopen jaren veel bezig met grotere projecten zoals verkiezingsdebatten en won meermaals media-prijzen voor innovatie.

Ondertekenaars
De brief is opgesteld door UT-hoogleraar Paul Benneworth. Onder de brief prijken 43 namen, onder wie ROC-voorzitter John van der Vegt, Marieke ter Brugge van Enschede Promotie, Danny de Vries van de Twentse Ambassades, UT-bestuurder Victor van der Chijs, theatermaker Laurens ten Den en Johan de Jong van Metropool, maar ook Robbert Meeder van NOS Langs de Lijn en Erik van Gruijthuijsen van De Persgroep. De ondertekenaars wijzen op het belang van onafhankelijke journalistieke platforms, zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen met het project 'Ik teken voor 80!'. "We hebben vaker gemerkt dat gemeenteraadsleden in Enschede actie ondernemen op basis van reportages van journalisten op allerlei vlakken, van wateroverlast, armoedebeleid en sport tot cultuur en onderwijs." De ondertekenaars geven aan 1Twente niet te kunnen en willen missen: "We maken elk als ondergetekende gebruik van de verhalen, analyses en reportages van 1Twente om onze eigen functies beter uit te voeren. Als burgers wonen we in een stad met grote saamhorigheid precies vanwege een actieve, gezonde en goed functionerende lokale omroep. Zonder 1Twente verliezen we een deel van wat ons als Enschede bijzonder maakt als hechte en diverse gemeenschap."

Faillissement
Als er geen extra financiering komt, gaat 1Twente Enschede in juni failliet volgens de organisatie. Vijf Twentse gemeenten stuurden onlangs al een brandbrief naar minister Arie Slob. Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen en Hengelo gaven daarin aan dat er snel wat moet gebeuren, omdat faillissement dreigt. De organisatie vraagt om een bijdrage ter overbrugging, zolang de minister nog geen financieringsmodel voor streekomroepen heeft opgezet.