Het FCTwente stadion
Het FCTwente stadion Foto: Tabitha Sijnja

Schuld FC Twente wordt deels kwijtgescholden

ENSCHEDE - Al langere tijd houdt de financiële situatie van FC Twente de gemoederen bezig binnen de gemeente. Na het feitelijke faillissement van de club vorig jaar, bood de gemeente hulp. Nu is er gekozen voor een herstructurering van FC Twente.


Het College van B&W besloot onlangs om in te stemmen met een herstructurering van FC Twente. Dit moet er toe leiden dat de club in de toekomst weer financieel gezond wordt. De herstructurering is wel onder een aantal voorwaarden van de gemeente. Het college besloot om van de totale lening 5 miljoen euro kwijt te schelden. Van 9 miljoen euro wordt een achtergestelde lening gemaakt: FC Twente hoeft hierover geen rente te betalen en er hoeft niet afgelost te worden. De rest van de lening blijft ongewijzigd bestaan. Het is de bedoeling dat FC Twente hiermee weer kan bouwen aan een financieel gezonde toekomst waarbij de lening kan worden afbetaald met bijvoorbeeld transferinkomsten.

Financiële nood
De financiële nood bij de Twentse voetbalclub was hoog, zo bleek afgelopen zomer. Hiermee stond de gemeente voor een dilemma, het steunen van een voetbalclub met geld van de gemeente is een omstreden plan. Er werd dan ook gekozen om de club geen extra geld te lenen, maar in plaats daarvan soepeler om te gaan met de huidige lening. FC Twente kreeg uitstel van afbetaling en de bijbehorende rente. Met de hulp van (lokale) ondernemers wist FC Twente het seizoen financieel te overbruggen.

Inkomsten mislopen
Met de herstructurering loopt de gemeente een grote som geld mis die ze nog tegoed hadden van FC Twente. Al eerder kostte de club ze zo'n 4 miljoen euro dankzij de versoepeling van het afbetalen van de al bestaande lening. "Een forse aderlating", aldus de gemeente. Toch is dit het beste scenario voor de financiële gezondheid van FC Twente, zo laten ze weten. Een onafhankelijke expert wierp een blik op de situatie tussen FC Twente en de gemeente Enschede en bevestigde dat een herstructurering op deze manier de beste optie is. Met dit akkoord wordt de positie van de gemeente binnen FC Twente verkleind.