Pop-up museum

ENSCHEDE - Om leerlingen uit het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met "ons echte goud", hebben zij de kans gekregen om tijdens de Nationale Museumweek een eigen tentoonstelling in te richten.


Tijdens de Nationale Museumweek worden er acht pop-up musea geopend, waaronder eentje in Enschede. De opening daarvan is op woensdag 10 april om 10.00 uur in Stedelijk Lyceum Innova. De tentoonstelling wordt ingericht uit het depot van De Museumfabriek. De scholieren motiveren zelf waarom zij juist voor bepaalde voorwerpen hebben gekozen. Op deze manier kan een museum bijdragen aan persoonsvorming en het kritisch denkvermogen van leerlingen. Vroege binding met museale collecties is cruciaal voor blijvende waardering in het latere leven.

Lesprogramma's
Het pop-up museum biedt allerlei aanknopingspunten met lesprogramma's in het kader van burgerschap, CKV en andere vakken in vmbo, havo of vwo. Dit is een ervaring die niet alleen de leerlingen die actief bezig zijn met de pop-up musea verrijken, maar ook de andere scholieren, hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken.

Meer informatie
Naast het pop-up museum in Enschede, zijn er ook nog in Bergen, Venlo, Groningen, Rotterdam, Zutphen, Lelystad en Zierikzee te vinden. Alle exposities zijn in samenwerking met lokale musea samengesteld. De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden en wel van 8 tot en met 14 april. Ruim 400 musea zullen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers plaatsen door activiteiten of bijzondere programmering. Doel daarvan is een sterkere binding van alle inwoners met de collectie Nederland. Voor meer informatie over de Nationale Museumweek, de programmering en de pop-up musea gaat u naar www.nationalemuseumweek.nl.