Afbeelding
Foto:

ANWB: F35 beste fiets-

snelweg in Nederland

ENSCHEDE - Het traject Enschede-Hengelo van de fietssnelweg F35 heeft een mooie erkenning gekregen. Volgens de ANWB is dit het beste stuk fietssnelweg van Nederland. Niet dat er al veel fietssnelwegen zijn, maar het gaat om het idee. Zo scoorde dit traject met een waardering van 4,1 op de schaal van 5 de beste resultaten van Nederland.

Het is in ieder geval een mooi stukje erkenning voor de inzet van de gemeenten, Twente Mobiel en anderen die betrokken zijn bij de realisatie en promotie van de fietssnelweg F35. De fietssnelweg heeft een relatief simpel concept: hoogwaardig asfalt, een mooi breed fietspad en zoveel mogelijk voorrang voor de fietsers die dit gebruiken. In de praktijk is het een uitdaging om zo'n traject aan te leggen, waardoor de gehele F35 dus nog niet klaar is.

Uitbreiding
Het traject Enschede-Hengelo dat grotendeels gereed is, loopt van de Lambertus Buddestraat in Enschede naar station Hengelo en is 7,1 km lang. Onderweg komt de fietser langs de Twekkelerzoom, de fietsbrug over de Auke Vleerstraat, het Kristalbad en dan via het nieuw aangelegde Watertorenpark door Hengelo naar het station. De ontbrekende schakel tussen station Enschede en de Lambertus Buddestraat is in voorbereiding. Naar verwachting wordt eind 2019 gestart met onder andere de aanleg van een fietsbrug over de Tubantiasingel.

Het ANWB-onderzoek
In het onderzoek van de ANWB is gekeken naar de uitvoering van de fietssnelweg: kwaliteit van het wegdek, comfort van de bochten, bermen en de afwezigheid van obstakels en voorrangssituaties. Daarnaast ook naar subjectieve factoren als herkenbaarheid, sociale veiligheid en het algeheel fietsplezier. Zowel het wegdek als de bochten scoren de volledige 5 uit 5 punten. Daarnaast scoort de F35 op fietsplezier en herkenbaarheid ook erg goed. Een punt van aandacht is het aantal kruisingen waar de F35 geen voorrang heeft.