Betere behandeling borsttumoren

ENSCHEDE - Het Medisch Spectrum Twente werkt als eerste Europese ziekenhuis met een innovatieve methode om borsttumoren nog beter te behandelen.

Het is voor chirurgen een uitdaging om een borsttumor op gevoel te vinden. Daarom werden tot nu toe diverse methodes gebruikt om deze te markeren zodat deze operatief verwijderd kunnen worden in een borstbesparende operatie. Vaak door middel van een metalen draad of gebruik van een radioactieve jodiumbron. Dit brengt echter ook problemen met zich mee: het ziekenhuis moet aan strenge regels voldoen voor het gebruik en opbergen van het radioactieve materiaal en de markering en operatie moeten op één dag gebeuren, wat vervelend is voor de patiënten. Het is immers best een heftige diagnose die men te horen krijgt; zo benadrukt ook Chirurg Anneriet Dassen. Het ziekenhuis doet dan ook veel om de patiënten te begeleiden.

Nieuwe methode
Bij de nieuwe methode brengt het ziekenhuis na het opsporen van de borsttumor met een echo een kleine chip in in de borst. Deze chip is dan door middel van radiosignalen weer op te sporen. Een chirurg kan zo met een detector precies de locatie van de tumor vinden. Het voordeel van deze methode is dat er geen radioactief materiaal nodig is en dat ook de locatie en operatie van de tumor afzonderlijk gepland kunnen worden. Kortom, een stap vooruit op het gebied van patiëntenwelzijn, én voordelen voor het ziekenhuis.