Afbeelding
Foto:

Enschede helpt bij lezen, schrijven en meer!

ENSCHEDE - Deze week is de landelijke Boekenweek. Een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij een goed boek. Maar lang niet iedereen heeft plezier in het lezen. Het kan soms heel lastig zijn; een simpele tekst is voor veel nieuwkomers immers al een uitdaging. En ook veel geboren en getogen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om mensen hierbij te helpen.

Er zijn in Nederland steeds meer activiteiten die gericht zijn op het promoten en verbeteren van het lezen en schrijven bij een brede doelgroep. Van jong tot oud, een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. Immers, om te communiceren met overheden is het belangrijk dat mensen formulieren en brieven begrijpen en ook de kans op werkt neemt hierdoor sterk toe.

Groter probleem
In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen boven de 16 jaar die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, aldus een becijfering van de Stichting Lezen en Schrijven. In tegenstelling tot wat u wellicht zou denken zijn dit zeker niet altijd nieuwkomers in ons land. Ook veel geboren en getogen Nederlanders hebben door uiteenlopende factoren moeite met het lezen en schrijven. Bijvoorbeeld doordat er vroeger geen diagnose is geweest van dyslexie, of omdat men als kind weinig affiniteit en ondersteuning in taal vanuit huis meekreeg. Het bereiken van deze doelgroep is echter een uitdaging op zich; er heerst namelijk ook nog vaak een zekere schaamte bij mensen om hierover te praten en hulp te zoeken. De gedachte is bij veel mensen immers dat iedereen die in Nederland geboren is goed onderwijs heeft genoten en dus eigenlijk geen excuus zou mogen hebben. Deze redenatie gaat echter niet op, zo beargumenteren ook hulporganisaties zoals Stichting Lezen en Schrijven.

Taalpunt
Steeds meer regionale bibliotheken zijn actief om mensen hiermee te helpen. Zo beschikt ook Hengelo over een actief Taalpunt. Dit is dé plek voor mensen die willen werken aan het beter beheersen van onze taal. Zowel voor nieuwkomers als autochtonen. Ook Enschede heeft een actief taalpunt in de bibliotheek aan de Pijpenstraat 15. U bent hier van harte welkom op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en donderdagen van 13.30 tot 15.30 uur.

Vrijwilligers gezocht
Het Taalpunt van Enschede is ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die dan aan de slag gaan als taalcoach, bij de taalmeter en voor het beheer van de lesmaterialenbank. Iedereen die het leuk vindt om met taal bezig te zijn en graag mensen willen helpen; nieuwe inwoners en laaggeletterden. Kijk voor meer informatie ook op: www.taalpuntenschede.nl