Afbeelding
Foto:

Beter inzicht in verkeer moet opstoppingen tegen gaan

ENSCHEDE - De gemeente Enschede en mobiliteitsorganisatie Twente Mobiel werken al veel en vaak samen op het gebied van stimuleren van duurzame mobiliteit. HIer komt nu ook een nieuwe, creatieve samenwerking bij.

Beide partners hebben al succesvolle projecten lopen om onder meer fietsgebruik te stimuleren, autoverbruik terug te dringen waar mogelijk en ook: verkeersdeelnemers nog beter informeren over de drukte op de weg, zodat zij zelf weloverwogen keuzes kunnen maken. De gemeente Enschede en Twente Mobiel gaan nu twee bestaande projecten aan elkaar koppelen: de verkeerscamera's van Twente Mobiel en de SMART-app van de gemeente Enschede. De Enschedese wethouder Jurgen van Houdt is enthousiast over de samenwerking: "SMART heeft al veel te bieden voor fietsers en door deze uitbreiding helpen we ook automobilisten om zo duurzaam en slim mogelijk te reizen."

Verkeerscamera's
Op 14 drukke verkeerspunten in Twente hangen camera's die live uitzenden. Automobilisten kunnen de beelden voor vertrek bekijken en bepalen of ze op pad gaan, later vertrekken of bijvoorbeeld een andere route of de fiets nemen. "In Twente is de spitsperiode maar een korte periode hevig. Een oplossing is spreiding van de vertrektijden buiten de spits. Op basis van de beelden van de verkeerscamera's kan de automobilist besluiten later te vertrekken in plaats van ongeïnformeerd de weg op te gaan," aldus Matty Plante, Projectleider Twente Mobiel.

SMART-app
De app SMART Mobiliteit is een handige, gratis app die helpt slimmer en bewuster van, naar en in Twente te reizen. Met SMART zijn punten te verdienen. SMART gebruikers sparen een punt per gefietste of gelopen kilometer. Door mee te doen aan uitdagingen zijn meer punten te verzamelen. Deze punten kunnen bij lokale ondernemers ingewisseld worden voor korting. Daarnaast krijgen fietsers met de SMART-app sneller groen bij de verkeerslichten nu al op de Hengelosestraat en Gronausestraat in Enschede. Dit moet dan samen met ander beleid zorgen voor een positieve prikkel om te gaan fietsen.