Afbeelding
Foto:

Enschede teruggefloten door rechter

ENSCHEDE - Op 6 februari deed de CRvB (hoogste bestuursrechter) een opzienbarende uitspraak in een zaak tegen de gemeente Enschede. Vanaf 2017 indiceerde de gemeente de huishoudelijke zorg resultaatgericht. Hierdoor kregen zorgaanbieders volop ruimte om tijd zelf in te vullen. En cliënten werden afgescheept met een beschikking 'schoon en leefbaar huis' zonder tijdsindicatie.

De hoogste rechter verbood gemeenten deze wijze van indiceren al vanaf 18 mei 2016 maar de gemeente Enschede trok zich daar niets van aan. Dit kwam aan het licht toen René Beunders van de Stichting 'Sociaal Hart Enschede' namens Jan Vos (76) bij de CRvB klaagde over te weinig hulp in de huishouding en het ontbreken van een tijdsindicatie. Het beroep werd door de rechter op beide punten gegrond verklaard. Het aantal uren huishoudelijke hulp voor Jan Vos werd verhoogd naar vier uur en tien minuten per week.

Nieuwe indicering
De gemeente Enschede werd veroordeeld voortaan de huishoudelijke zorg in tijd te indiceren. Advocaat Petra Gerritsen noemt de recente uitspraak van de CRvB: "Een korte, maar opzienbarende uitspraak". Zij heeft op dit moment meerdere bezwaar- en beroepszaken lopen tegen de gemeente. Woordvoerder René Beunders van 'Sociaal Hart Enschede' is zeer content met de uitspraak: "Het Enschedese college heeft nu bakzeil gehaald maar moet nog even wennen aan de nieuwe situatie". Hij gaat er van uit dat de raad en het college er alles aan zullen doen deze uitspraak per omgaande te respecteren.