Afbeelding
Foto:

De impact van onze ontmoeting bleek na de moord

ENSCHEDE – In Twente lag men niet echt wakker van het feit dat The Buffoons uit de textielstad Enschede in maart 1969 hun opwachting maakten bij niemand minder dan John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel te Amsterdam. De ex-Beatles lag samen met zijn echtgenote enkele dagen in bed om de vredesactie "Give Peace a Chance" extra publiciteit te geven.

Vijftig jaar later kijkt Buffoons-zanger Hilco ter Heide (76) terug op die vijfenzeventig minuten dat hij en zijn muzikale collegae in kamer 902 in gesprek waren met één van de grootste popiconen. Ter Heide: "Lennon had op tv een clip gezien van onze nieuwe single "Raio Song" en was blijkbaar onder de indruk van onze samenzang. Via acteur Hans Boskamp die voor zowel de platenmaatschappij van The Beatles als die van ons werkte werd de ontmoeting geregeld en hebben we zelfs een aantal nummers opgenomen op een kleine cassetterecorder. Jammer dat niemand weet waar die opnames gebleven zijn, want die zouden momenteel wel een paar auro waard zijn."

De moord
Tot het moment van hun ontmoeting had Ter Heide niet zo'n hoge pet op van John Lennon als componist: "Als producer George Martin zich niet over The Beatles had ontfermd, dat zouden ze nooit zo groot geworden. Eigenlijk ben ik pas na de moord in 1980 op John Lennon gaan beseffen welke impact onze ontmoeting in Het Hilton om me heeft gehad en welke kwaliteiten Lennon als componist had". De lp "Double Fantasy" van John Lennon en Yoko Ono, die een paar uur voor de moord door Mark Chapman werd gesigneerd door John Lennon heeft momenteel een geschatte waarde van ca. €.1.000.000.—terwijl de lp "Lookin' Ahead" van The Buffoons op Marktplaats volop verkrijgbaar is voor circa €.10.—