Afbeelding
Foto:

Uitspraak

Het ene moment ruim je de wekelijkse boodschappen op en een seconde later, denk je: " Ik voel mij niet lekker". 's Morgens in de stal een wondje aan mijn been opgelopen en in de middag is het been vanaf de enkel tot de lies, rood en opgezwollen. Overgeven, hoge koorts; wondroos! Vergaderen kon even niet, maar afstand nemen bleek, zoals bijvoorbeeld bij het raadsvoorstel over verbouw Stadskantoor en bij FC Twente lastig. Het waren onderwerpen waar ik graag in de raad bij aanwezig was geweest. Verbouw Stadskantoor in een korte tijd voor de derde keer en FC Twente komt wel weer op de agenda….

De afgelopen weken stond in Tubantia twee maal een artikel over casussen in de WMO. Beide casussen gingen over kwetsbare personen, die vroeger veel meer uren huishoudelijke ondersteuning hadden en flink waren gekort met alle gevolgen van dien. Met daarbij in de ene casus ook nog een keuringsarts, ingeschakeld door de gemeente Enschede, die "verwijtbaar had gehandeld", zoals het tuchtcollege oordeelde en vervolgens een berisping oplegde! Op 6 februari 2019 deed de Centrale Raad van Beroep (CRvB) een korte, maar o zo opzienbarende uitspraak in een zaak die Stichting Sociaal Hart had aangespannen over toekennen van een urenindicatie. Sociaal Hart won de zaak! Gemeente (trouwens alle gemeenten) moeten in alle zaken waarin een maatwerkvoorziening wordt toegekend een tijdsindicatie afgeven! Het WMO-beleid van de gemeente deugt dus niet.

Op 18 mei 2016 had de CRvB al aangegeven dat er in uren geïndiceerd moest worden. Enschede koos voor een scenario zonder tijdsindicatie. EnschedeAnders had het toenmalige college gewaarschuwd dit niet te doen. Kies voor scenario 2 of 3, daar hoorde een tijdsindicatie bij, maar het college hield vast aan scenario 1. Kwetsbare mensen zouden hun recht niet moeten hoeven te halen via de rechter! Naar aanleiding van de uitspraak van 6 februari 2019 heeft EnschedeAnders vragen gesteld.

Wat zijn de consequenties van de uitspraak? Moeten er weer keukentafelgesprekken worden gevoerd? Er zijn inmiddels mensen met een urenindicatie, dus er is nu al rechtsongelijkheid. Beantwoording van de vragen moet voor 22 maart 2019 gebeuren. Wat moet er gebeuren om politiek en ambtenaren te laten zeggen: "Sorry, wij zaten fout, maar doen alles om aan de uitspraak van de hoogste rechter op sociaal gebied tegemoet te komen."? Tot nu toe zijn ze niet verder gekomen dan: " We wachten het standpunt af van de VNG en het Rijk", alsof die beide partijen een uitspraak van de CRvB ongedaan kunnen maken.

De CRvB was duidelijk: Er moet een tijdsindicatie worden afgegeven en dat geldt ook voor Enschede!

Margriet Visser
EnschedeAnders.