Afbeelding
Foto:

Irritatie


Als er nieuwe medewerkers binnen een organisatie komen, passen ze zich als de wiedeweerga aan; binnen enkele maanden zijn ze ingeburgerd en kennen ze al de normen en waarden. Kijk naar de Luizemoeder; de hele serie gaat over de normen en waarden van een basisschool. Een ieder weet wat er van je als vader, moeder, leerling of personeelslid verwacht wordt. Datzelfde gebeurt binnen een bestuurlijke organisatie en daarmee verliezen de nieuwkomers hun voorbeeldfunctie, terwijl juist zij ook voor de verkiezingen dikwijls hebben gezegd, dat er binnen de ambtelijke en bestuurlijke een cultuurverandering moet plaatsvinden. Een cultuurverandering, die in no time door de (top-)ambtenaren het raam is uitgegooid, onder het motto: "Bestuurders komen, bestuurders gaan, maar de ambtenaar blijft eeuwig bestaan." Ik heb het een hoge ambtenaar letterlijk horen zeggen. Tijd voor een irritatielijstje. Tien persoonlijke, politieke pijnpunten:


1: Politici en ambtenaren durven, kunnen of mogen geen "sorry" zeggen.

2: Bestuurders en ambtenaren mogen geen fouten maken, denken ze.

3: Nieuwe bestuurders passen zich snel aan en zijn niet zelf het voorbeeld, maar imiteren het gedrag van (top-)ambtenaren en (oud-)bestuurders.

4: Verenigingen als FC Twente komen met een lef, vanzelfsprekendheid en arrogantie bij de gemeente om publieksgeld vragen, waar je beroerd van wordt.

5: Overheidsinstanties, die zich boven de wet stellen en het lef hebben uitspraken van het hoogste bestuursrechtsorgaan naast zich neer te leggen met als commentaar: "Voorlopig doen we niks met die uitspraak, want dat zou maar tot rechtsongelijkheid leiden." Met andere woorden, beter een onwettige situatie laten bestaan, dan toegeven aan het Nederlands recht. Wie handhaaft het bestuursrecht eigenlijk?

6: Overheidsinstanties, die bewust juridische procedures frustreren, waardoor bewust individuele burgers de vernieling worden ingejaagd.

7: Bestuurders, die zich gedragen als heersers en niet als dienaren.

8: In de politiek wordt nooit iets vergeten en zeker niet vergeven. Er wordt altijd afgerekend.

9: Politici zijn slechte verliezers en vergeten dat elke bestuurder en ambtenaar een keer aan de beurt is. Democratie is georganiseerde willekeur. Gelukkig maar.

10: Lokale politiek is zo interessant. Geloof me, de onderwerpen In Zwolle en Den Haag zijn anders, maar de spelletjes zijn dezelfde.