Afbeelding
Foto:

De Spaanse Sierra

Onlangs kwam familie de Vries met hun nieuwe aanwinst Sierra bij mij op het spreekuur. Sierra komt uit Spanje en is daar als zwerfhond geboren. Toen ze een half jaar oud was is ze gevangen door mensen die zich het lot aantrekken van deze slecht verzorgde honden. Ze werd geënt, ontwormd, ontvlooid en gesteriliseerd. Daarna werd ze via internet aangeboden in Nederland voor adoptie. De familie de Vries wilde Sierra helpen en adopteerde haar. Een mooie daad.

Een paar weken geleden mocht familie de Vries Sierra ophalen op Schiphol. Vol verwachting en gespannen gingen ze Sierra ophalen. Ze kenden haar enkel van een foto op internet. Sierra was inderdaad net zo mooi als op de foto. Maar de reis en de vreemde omgeving waren haar teveel geworden. Ze dook in elkaar, werd grommerig en wilde niet geaaid worden. Op de terugweg naar Twente bleek ze ook nog eens diarree te hebben.
De eerste dag verliep anders dan verwacht.

Sierra kwam daarna op het spreekuur voor haar diarree en haar angstige gedrag. De diarree was met medicijnen, voer en een extra ontworming goed te genezen. Haar angstige gedrag wordt veroorzaakt door een slechte socialisatie in haar jeugd. Sierra was geboren op straat, ze was van jongsaf aan wel honden gewend, maar mensen leefden op een afstand. Ze heeft niet geleerd ze te vertrouwen. Nu woont ze in een gezin en wordt ze aangelijnd uitgelaten. Ze is verschrikkelijk bang. Samen met een gedragstherapeut en veel geduld, zal ze hopelijk hiermee leren omgaan. We hebben goede hoop dat dit redelijk goed komt.

Tegenwoordig komen er veel honden, en soms katten, naar Nederland vanuit het buitenland. Deze dieren hebben daar vaak een slecht leven, ze zijn ondervoed, worden slecht behandeld en zijn vaak ziek. Vaak gaat het goed. Maar ik zie het regelmatig fout gaan. Honden zijn soms ziek, slecht gesocialiseerd of brengen teken of wormen mee die in Nederland problemen geven. Hun 'nieuwe' baasjes zijn dan teleurgesteld omdat ze niet lekker kunnen knuffelen met hun lieve hond, of ze hebben een zieke hond die behandeld moet worden.

Het gaat vaak goed, maar soms valt het tegen. Houd daar rekening mee…

Esther van Sprang
Dierenarts
Dierenkliniek Enschede