Afbeelding
Foto:

Haaksbergen wijst op opruimplicht

HAAKSBERGEN - Wanneer het koud, guur en nat is buiten valt het misschien niet op dat hondenbezitters zich niet houden aan de geldende regels. Nu er weer mooier weer in aantocht is, krijgt de gemeente echter weer steeds vaker melding van overlast.

Dit is dan ook voor de gemeente reden om bij hondenbezitters nogmaals de regels onder de aandacht te brengen. Zo moeten honden binnen de bebouwde kom altijd aan de lijn, behalve bij aangewezen losloopgebieden. Honden zijn sowieso verboden op kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweiden.

Buiten de bebouwde kom
Er gelden buiten de bebouwde kom andere regels dan binnen de bebouwde kom. Zo hoeft een hond in het buitengebied niet aangelijnd te zijn op de openbare weg, maar is het voldoende als het dier onder direct toezicht loopt. Voor natuurgebieden geldt dat honden niet vrij mogen lopen wanneer dit aangegeven staat met borden.

Opruimplicht
Hondenpoep moet binnen de bebouwde kom worden opgeruimd, ook in losloopgebieden. Hondenbezitters zijn dan ook verplicht om opruimmiddelen bij zich te hebben. Uitzondering hierop vormen de hondenuitlaatplaatsen.

Boete
De bekeuring voor een niet aangelijnde hond binnen de bebouwde kom bedraagt € 104,-. Wanneer dit wordt geconstateerd op een kinderspeelplaats is de boete hoger: € 149. Dit is ook de hoogte van de boete voor het niet opruimen van hondenpoep.