Afbeelding
Foto:

Minder paaltjes op fiets- en voetpaden

ENSCHEDE - Daar waar eerder veelvuldig paaltjes werden geplaatst om te voorkomen dat fiets- en voetpaden gebruikt konden worden door overige verkeersdeelnemers, worden ze nu deels verwijderd.


Op 14 maart werd door wethouder Jurgen van Houdt het eerste paaltje verwijderd. De aanleiding hiervoor zijn de verzoeken die door bewoners en fietsersbond zijn ingediend bij de gemeente. Het doel van de verwijdering is de verkeersveiligheid te verbeteren en daarmee ook het gebruik van de fiets te bevorderen. Met de goede en veilige fietsvoorzieningen hoopt de gemeente niet alleen op meer fietsers, maar ook op de titel Fietsstad 2020.

Proef
Vooralsnog betreft het een proef in Stadsdeel Zuid. Hier worden een dertigtal paaltjes verwijderd. Op enkele plekken komen verkeersborden in de plaats van de paaltjes, maar op het meerendeel van de locaties wordt alleen het paaltje verwijderd. Ook worden er een aantal plaatjes vervangen door een moderne, fietsveilige soort. Deze worden dan geplaatst op goed verlichte en gemarkeerde plekken en op een locatie waar de paaltjes niet voor een onveilige situatie kunnen zorgen.

Verdere vermindering
Uit onderzoek van 2015 bleek dat er meer dan 1000 fietspaaltjes door heel Enschede staan. Wanneer deze proef in Stadsdeel Zuid succesvol blijkt te zijn, dan zal er uitbreiding gaan plaatsvinden naar de rest van Enschede. Wanneer u melding wilt maken van een overbodig fietspaaltje dan kunt u dit doen via enschede.nl/meldingopenbareruimte.