Afbeelding
Foto:

Samen maken we
Enschede duurzaam

ENSCHEDE - Duurzaamheid is een thema waar je steeds meer over hoort. Het is een breed thema; met wereldse problemen. Maar ook op heel lokaal niveau - je eigen huis - kun je veel doen om duurzamer te wonen en te leven. Het Enschede Energieloket kan hierbij helpen.

De gemeente Enschede heeft tegenwoordig ook een energieloket, waar inwoners terecht kunnen met vragen en voor advies. Het loket kan ook helpen met zaken zoals de overstap naar groene stroom en gas voor de woning. Het verduurzamen van de eigen woning kan op veel mogelijkheden; wat het beste werkt voor u is afhankelijk van de bouw en staat van de woning. Zo is het naïsoleren niet voor ieder pand geschikt en ook zonnepanelen passen niet op ieder pand.

Samenwerking
Het Enschede Energieloket werkt ook samen met de wooncoaches van Duurzaam (t)Huis Twente. Deze geven gratis en vrijblijvend advies bij de mensen thuis. Zij komen op afspraak langs voor een gericht gesprek. Het energieloket is iedere dag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Het is gevestigd in de HUB Twente aan de Boulevard 1845-3, tussen de Zuidmolen en ING Bank. Wilt u liever een afspraak maken? U kunt bellen met 053-20 30 427 of door een mail te sturen naar info@eneschede-energie.nl. Er staat ook meer algemene informatie op de websites www.enschede-energie.nl en www.duurzaamthuistwente.nl

Gasloos Enschede
Met name op het gebied van gasloos wonen is er steeds meer vraag en aandacht. De verwachting is dat op termijn de gaskraan in Groningen dicht gaat, waardoor ook woningen over moeten op een andere energiebron. Het verwarmen van de woning zou dan bijvoorbeeld elektrisch kunnen, met stroom van zonnepanelen. Voor het verwarmen van water zijn bijvoorbeeld zonneboilers en warmtepompen een alternatief. De moeilijkheid is natuurlijk dat dit soort aanpassingen een fikse investering vergen van de huizenbezitter, die waarschijnlijk ook nog gewoon tevreden is met zijn gasaansluiting. Toch kan het verstandig zijn om nu al na te denken en te anticiperen op een eventuele afsluiting van het gas. Bij nieuwbouwprojecten zetten gemeenten ook al actief in op het bouwen zonder gasaansluiting.