Afbeelding
Foto:

Enschede blikt terug op jaarwisseling, verscherpt beleid

ENSCHEDE - Hoewel we al weer even in maart zitten, wil de gemeente Enschede toch nog even terugblikken op de jaarwisseling. Onder meer het Enschede Panel werd benaderd om hun mening te geven over overlast tijdens de afgelopen jaarwisseling.

Vaste lezers zullen zich vast nog herinneren dat de gemeente in 2017 in gesprek ging met een groot aantal inwoners bij een stadsdialoog. Dit naar aanleiding van de constatering dat de ervaren overlast tijdens de jaarwisseling toenam. Dit ook in de context van de groeiende landelijke discussie over afschaffen van deze traditie om uiteenlopende redenen. Inwoners konden toen in gesprekken met elkaar goede suggesties bedenken om de overlast van vuurwerk tijdens de jaarwisseling terug te dringen.

Campagne
Uiteindelijk koos de gemeente voor een relatief terughoudend beleid. Het instellen van een totaal vuurwerkverbod bleek niet haalbaar. In plaats daarvan kwamen er beperkte vuurwerkvrije zones rondom onder meer het ziekenhuis. Rond de jaarwisseling werd een campagne gehouden waarbij mensen ook zélf aan konden geven dat zij een vuurwerkvrije zone wilden door middel van het ophangen van posters. De hoop was natuurlijk dat de aandacht voor dit thema mensen bewuster zou maken wanneer zij overlast veroorzaakten. Er werd ook ingezet op een extra stukje voorlichting op scholen om zo jongeren bewust te maken van veilig en prettig afsteken.

Resultaten
De gemeente wil nu graag weten hoe mensen de afgelopen jaarwisseling ervaren hebben. Heeft de campagne ook daadwerkelijk gewerkt om de ervaren overlast terug te dringen? Deze uitkomsten vormen dan weer de basis voor eventueel nieuw beleid om de volgende jaarwisselingen nog mooier te laten verlopen voor álle Enschedeërs.

EnschedePanel
De gemeente peilt als eerste de meningen via het online EnschedePanel. Dit panel is opgezet om gerichter, meermaals per jaar inwoners mee te laten denken. De leden vullen dan een korte vragenlijst in, waarbij de antwoorden anoniem verwerkt worden. Deelnemers krijgen na afloop ook een overzicht van de resultaten van het panel als geheel. Het is een mooie manier om indirect invloed uit te oefenen op gemeentelijk beleid. Door de jaren heen peilde de gemeente al van alles en nog wat, uiteenlopend van het controversiële DIFTAR-beleid, vuurwerkoverlast tot het bezoek aan de binnenstad. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor het EnschedePanel via de website www.enschedepanel.nl