Afbeelding
Foto:

74

Ben je 74 jaar oud, moet je naar de Centrale raad van Beroep om 1 uur extra huishoudelijke ondersteuning per week erbij te krijgen van de gemeente Enschede. Wat een lijdensweg. Je was ook al bij de bestuursrechter in Zwolle, die stelde toen de gemeente in het gelijk, maar de drie rechters van de Centrale raad hadden daar korte metten mee en tikten gemeente en rechtbank behoorlijk op de vingers. De Centrale raad had over een soortgelijk geval al eerder de gemeente Enschede in het ongelijk gesteld en de rechters baalden dat de boodschap niet was overgekomen, blijkbaar.

En hoe reageert de gemeente, wat doen ze? Gaan ze dadelijk aan de slag om de onwettige situatie te verhelpen? Nee, ze wachten eerst af wat het ministerie gaat doen en welk standpunt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inneemt en passen vooralsnog hun beleid niet aan, want dat zou de rechtszekerheid bij de lopende gevallen in gevaar brengen. Welke rechtszekerheid? Vertragen, saboteren, misbruik maken van het recht. Alles wordt in stelling gebracht om maar te voorkomen dat er 1 uur extra moet worden uitbetaald. Maar dat lukt ze niet, want de Centrale raad heeft de beschikking van de gemeente vernietigd en zelf een besluit genomen voor dit individuele geval en wijst fijntjes op de geldigheid van de uitspraak in gelijke gevallen. Zoals de situatie nu is, moet elke aanvrager blijkbaar naar de Centrale raad van beroep om de uitkering te krijgen waar hij of zij recht op heeft.

Het college zegt de randen van de wet op te zoeken. Daar horen zij niet te zijn; zij horen als dienaren van het algemeen belang op de middenstip van het Nederlands recht te staan. Recht bestaat uit geschreven recht en jurisprudentie. Die jurisprudentie is er nu over het gebruik van tijdsaanduiding bij huishoudelijke ondersteuning. Zeker na de uitspraak van vorige week. Complimenten voor het doorzettingsvermogen van de aanvrager en zijn adviseurs. 74 jaar potverdorie.

Ik heb hier al eerder over geschreven met als kop "Handhaving" en toen was ik ook behoorlijk pissig en dat ben ik opnieuw. Deze week staat FC Twente ook weer op de stoep van het stadhuis en natuurlijk gaat het om geld. De bedragen staan in geen verhouding met elkaar en de onderwerpen ook niet. De belangen van de FC zijn veel groter dan die van 1 man van 74 jaar. Is dat zo? Is het waar dat de belangen van een zieke oudere overschaduwd worden door onvermogen en mismanagement bij een voetbalclub?

Hoe kan de raad nog maatschappelijk verantwoorden dat de inwoners van de gemeente moeten betalen voor lening en garantie van een bedrag van meer dan 30 miljoen euro voor een voetbalclub, die zijn eigen broek op moet houden en dat moet kunnen met uitverkochte wedstrijden. Als dat nu niet kan, dan kan het nooit staan ze over drie jaar weer op de stoep van het stadhuis. Wat is belangrijker? 1 uurtje meer hulp voor een 74-jarige per week, of miljoenen voor de Grolsche put? Meneer Vos, de aanvrager van het uurtje extra, dat hem werd ontnomen, weet het wel. Ik ook wel en ik denk u ook wel.