Afbeelding
Foto:

Van de nood een deugd maken met fietsbeloning

ENSCHEDE - De gemeente Enschede zet de afgelopen jaren steeds meer in op het stimuleren van fietsen. Fietsen is niet alleen gezond en goed voor het milieu, maar zorgt ook nog eens voor minder drukte en schadelijke uitstoot in binnensteden. De gemeente is dan ook actief bezig om meer mensen de fiets te laten pakken. Fietsbeloning op creatieve wijze is een mooie manier om sociaal wenselijk gedrag te stimuleren. Bijvoorbeeld nu de Oldenzaalsestraat even afgesloten is voor het verkeer.

Zoals de vaste forens of binnenstadsbewoner weet, gaat dit jaar de Oldenzaalsestraat in het centrum fiks op de schop. Er komt een nieuwe waterberging en nieuwe riolering, wat gefaseerd gedurende het jaar gerealiseerd zal worden. Het probleem is dat dit ook een belangrijke doorgaande route is. Automobilisten moeten omrijden, wat elders juist voor pieken in het verkeer zorgt. Maar wat als we van de nood een deugd kunnen maken? Want je kunt immers ook de omleidingsroute fietsen.

SMART-app
Met deze gedachte is nu ook een nieuwe spaaractie opgezet via de SMART-fietsapp. Deze werd al vaker ingezet om positief gedrag te stimuleren, inzichten te krijgen in fietsgedrag én fietsers meer mogelijkheden te geven om hun woon-werkverkeer te beïnvloeden. Zo krijgen gebruikers sneller groen wanneer ze bepaalde kruispunten naderen.

Beloning
Fietsers die gedurende de werkzaamheden vaker de omleidingsroute fietsen kunnen zo sparen voor een leuke beloning bij lokale ondernemers. Bijvoorbeeld een gratis lunch bij Dolce Vita of een Dopper naar keuze voor 2,50 euro bij Expo Enschede. De eerste fase van deze spaaractie loopt tot begin april. Bij de overige gefaseerde werkzaamheden dit jaar worden weer meer en nieuwe beloningen toegepast. Mensen die overstappen van een gewone naar een elektrische fiets kunnen ook sparen voor een extra beloning. De onderbouwing is dat een elektrische fiets namelijk fietsen op een langere afstand makkelijker maakt, waardoor een e-fiets een goed alternatief kan zijn voor de auto in het woon-werkverkeer. Het stimuleren van de e-fiets voor dit doel is één van de doelstellingen achter het overkoepelende beleid voor Fietsstad 2020.