Afbeelding
Foto:

Gemeente past stembureaus aan op meerdere fronten

ENSCHEDE - Op woensdag 20 maart mogen we weer naar de stembus, zowel voor de Waterschapsverkiezingen als de Provinciale Statenverkiezingen. Afgelopen week ontvingen alle stemgerechtigde inwoners de benodigde stempassen. En dit leverde gelijk wel wat vragen op, want de gesuggereerde stemlocatie is wellicht anders dan men gewend is.

Zoals vaste kiezers weten staat op iedere stempas ook uw dichtstbijzijnde stembureau vermeld. Dit is slechts een suggestie: u mag bij deze verkiezingen stemmen bij ieder stembureau binnen de gemeente. Het is alleen een manier om het voor kiezers makkelijker te maken om een stemlocatie te vinden.

Wijziging
Dit jaar kan deze suggestie echter afwijken van wat men gewend is. Dit komt doordat de gemeentelijke organisatie met een ander systeem werkt. De locatie van uw dichtstbijzijnde stembureau wordt namelijk bepaald aan de hand van uw postcode in plaats van uw huisnummer. Dit kan ervoor zorgen dat er een andere locatie staat dan u gewend bent. Wanneer u dus graag wil stemmen bij uw vertrouwde locatie is dit mogelijk, mits dit inderdaad nog een stembureau is.

Alles toegankelijk
Een andere belangrijke wijziging is dat bij deze verkiezingen alle stembureau's binnen de gemeente toegankelijk zijn voor mindervaliden. Enkele vertrouwde stembureaus kwamen hierdoor te vervallen omdat zij niet geschikt zijn voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld door veel drempels. Om dit te compenseren werden ook weer nieuwe stembureaus toegevoegd, namelijk het Zonecollege, de Stadsbank, Prismare en het ROC aan de Wethouder Beversstraat. Gehandicaptenorganisaties in Nederland vroegen de afgelopen jaren al wel vaker aandacht voor het belang van goed toegankelijke stembureaus. Zeker ook nu ons land kampt met vergrijzing is het belangrijk dat ook inwoners op leeftijd hun stem uit kunnen brengen om zo op te komen voor hun eigen belangen.