Stempassen op de mat

TWENTE - Op 20 maart mogen we weer naar de stembus. En deze keer mag u niet één, maar zelfs twee stembiljetten invullen. Er kan namelijk gestemd worden voor zowel de Provinciale Statenverkiezingen als het Waterschap Vechtstromen.

Deze week vallen de stempassen op de mat. Als u deze na 6 maart niet ontvangen hebt, neem dan contact op met de gemeente. Dit kan dan uiterlijk 15 maart schriftelijk of uiterlijk 19 maart 12.00 uur aan de balie bij uw gemeente. U ontvangt dan vervangende stempassen.

Twee passen
Omdat u mag stemmen voor twee aparte verkiezingen ontvangt u ook twee stempassen. Deze zijn bij de gemeente ook in te wisselen voor een kiezerspas. Hiermee kunt u buiten uw eigen gemeente stemmen, maar dit moet dan wel in het werkgebied van zowel de Provincie Overijssel als het Waterschap Vechtstromen liggen in verband met de stembiljetten. Het om laten zetten van een stempas naar een kiezerspas kunt u het beste op tijd doen. Dit kan zelfs op de dag van de verkiezingen nog tot 12.00 uur, hoewel het natuurlijk verstandiger is om dit wat vroeger te regelen.

ID-bewijs
Naast de stempassen is het ook belangrijk om een identiteitsbewijs mee te nemen. Dit mag een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn die maximaal 5 jaar verlopen is. Stembureaus zijn hier tegenwoordig strikt op: geen ID = niet stemmen. Hoe goed u de stembureauleden ook kent; iedereen moet zijn identiteitsbewijs tonen.

Volmacht
U kunt ook bij deze stemming een ander voor u laten stemmen met een volmacht. U vult deze in op de stempas en de stemmer neemt een kopie van uw identiteitsbewijs mee om te mogen stemmen. De gemachtigde mag het stembewijs tegenwoordig ook als foto op een smartphone of tablet tonen. Stemwijzers zijn te vinden op www.vechtstromen.nl voor het Waterschap en www.stemwijzer.nl voor de Provinciale Statenverkiezingen