Afbeelding
Foto:

Eindelijk duidelijke eisen voor houtkachels

OLDENZAAL - De houtkachel blijft in de Nederlandse woonkamer. Het kabinet maakte onlangs bekend dat er geen verbod komt op het gebruik van het sfeervolle toestel. Wel komen er strengere eisen omtrent het stoken van hout. Vanaf 2020 mogen alleen nog goedgekeurde HR kachels geplaatst worden. Een ontwikkeling die Boudrie Kachels en Haarden uit Oldenzaal van harte toejuicht.

Het kabinet heeft besloten dat er strengere eisen gesteld gaan worden aan de uitstoot van fijnstof uit de houtkachel. Vanaf 2020 mag de houtkachel nog 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Daarnaast moet het toestel een minimaal rendement hebben van 75%. Deze eisen gaan Europees gelden vanaf 2022, maar minister Van Veldhoven heeft besloten dat in Nederland per 1 januari 2020 alleen nog maar kachels verkocht mogen worden die aan deze eisen voldoen.

Waarschuwen
Ook gaat men de consument waarschuwen wanneer de weersomstandigheden ongeschikt zijn om te stoken. Het KNMI en RIVM zijn bezig met een systeem waarbij gebruikers van een houtkachel een bericht krijgen wanneer de omstandigheden niet geschikt zijn om te stoken. Dit kan zijn wanneer de luchtkwaliteit al slecht is of wanneer het windstil is. Volgens Van Veldhoven kan het systeem al in de winter van 2019/2020 operationeel zijn.

Goede ontwikkelingen
voor de luchtkwaliteit

Boudrie Kachels en Haarden is blij met de ontwikkelingen die het kabinet gaat doorvoeren. Alle houtgestookte toestellen die in de Oldenzaalse showroom opgesteld staan voldoen al aan de nieuwe eisen. Het bedrijf heeft al jaren de focus op kwalitatief goede toestellen met een lage belasting voor het milieu. De nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat de kwaliteit van de houtgestookte toestellen die op de markt zijn drastisch omhoog gaat. Zo komt er een einde aan de vervuilende toestellen die veelal aangeboden worden bij de niet gespecialiseerde haardenzaken.

Stookcursus
Ook doet Boudrie Kachels en Haarden haar uiterste best om bij te dragen aan de kundigheid van de stoker. Het bedrijf stuurt niet alleen aan op de verkoop van kwalitatief goede, zuinige haarden en rookkanalen, maar geeft ook een aantal keren in het jaar stookcursussen. Dit doet Boudrie Kachels en Haarden niet alleen voor consumenten die een haard hebben gekocht bij het bedrijf, ook mensen die al reeds in het bezit zijn van een houthaard of kachel mogen zich aanmelden voor de cursus. Een leefomgeving zonder stank- en roetoverlast wordt namelijk niet alleen maar behaald door hoge kwaliteit producten. Een kundige stoker is minstens zo verantwoordelijk voor de uitstoot. Wilt u meer weten over het nieuwe stoken? De medewerkers van Boudrie Kachels en Haarden praten u graag bij over de laatste ontwikkelingen uit de kachelbranche. In de sfeervolle showroom in Oldenzaal staan diverse moderne houtkachels opgesteld.

Breed assortiment
Daarnaast is Boudrie Kachels en Haarden ook specialist op het gebied van gashaarden, pelletkachels en elektrische sfeervuren. Ook op het gebied van deze kachels en haarden zijn veel nieuwe ontwikkelingen te melden. De showroom in Oldenzaal is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00. Op donderdag is er een koopavond tot 20:00.