Afbeelding
Foto:

Kwetsbare doelgroepen in beweging met Spirit of Life Goals

ENSCHEDE - Op vrijdag 22 februari werd in de Diekmanhal een bijzonder voetbaltoernooi gehouden. Wethouder Kampman had de eer om het toernooi in de ochtend officieel te openen. Het "Spirit of Life Goals-toernooi" richt zich op de kwetsbare doelgroepen in de samenleving. Zij worden in beweging gebracht met het evenement.


Het voetbaltoernooi is een landelijk evenement dat plaatsvond in de Diekmanhal in Enschede. Er deden in totaal 200 deelnemers mee afkomstig uit het hele land. De doelgroepen die hiervoor in aanmerking kwamen zijn onder andere statushouders, daklozen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Verschillende betrokken instellingen namen de organisatie van het toernooi op zich, waaronder Sportaal, Leger des Heils, Humanitas Onder Dak, Mediant en RIBW.

Bij elkaar brengen
Het toernooi heeft meerdere functies voor de 200 deelnemers. Behalve dat sporten en bewegen een positief effect heeft op het mentaal en lichamelijk welzijn van de mens, is deze wedstrijd ook bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen. De organiserende partijen dragen allen een steentje bij in het bieden van hulp aan mensen die dit nodig hebben. Dit doen ze allen op een andere manier, maar de methodiek kent wel enige overlap. Zo kunnen er mooie samenwerkingen ontstaan en kunnen de instanties elkaar complimenteren, met het beste resultaat voor de client. Het voornaamste doel van het Spirit of Life Goals toernooi is dan ook om betrokken partijen met elkaar te verbinden.

Landelijk
De stichting Life Goals, de drijvende kracht achter het toernooi, richt zich op meerdere projecten. Hun doel is om mensen uit kwetsbare doelgroepen door middel van sport en beweging een betere toekomstperspectief te geven. Dit doen ze met soortgelijke evenementen als het Spirit of Life Goals toernooi nu in Enschede. De doelgroep die ze bedienen en die deze hulp het best kan gebruiken, heeft vaak geen toegang tot sportrecreatie door bijvoorbeeld de bijbehorende kosten. Daar hoopt de stichting iets aan te veranderen met behulp van dit soort evenementen. Behalve het toernooi in Enschede hielden ze eerder deze maand al een kick-off evenement in Zeist en staat er nog een sportieve activiteit op de agenda voor Gouda.

Festivals
Naast de plaatselijke programma's organiseert de stichting ook vier keer per jaar Life Goals Festivals met deelnemers van alle voorgaande Life Goals programma's. Deze festivals, centraal in het land gehouden, richten zich op sportworkshops en bieden een podium voor maatschappelijke sportprojecten. Zo komen deelnemers gemakkelijk in contact met initiatieven in hun eigen regio waardoor sporten soms toch bereikbaar blijkt.