Afbeelding
Foto:

Lezing Anish Kapoor

HAAKSBERGEN - Ischa Havens geeft komende dinsdag 5 maart een lezing over Anish Kapoor. De lezing zal gehouden worden vanaf 19.30 uur in de Richtershof aan de Jhr. von Heijdenstraat 6.

De Brits-Indiase kunstenaar (Bombay India, 1954) heeft door de jaren heen een zeer uiteenlopend oeuvre opgebouwd en wordt over de hele wereld geprezen voor zijn zins begoochelende werken. Voor de leek lijken zijn werken wellicht niet meer dan een spannende illusie, maar zijn ideeën zijn veel diepgaander van aard en het vergt enige inspanning deze te doorgronden.

Diep werk
Zo bestaat zijn werk "Descent into Limbo" (1992) uit een intens donker gat in de vloer, dat door het gebruik van aardedonker pigmentpoeder met het menselijke oog vrijwel niet waar te nemen is als 'gat'. Het lijkt eerder een zwarte plaat die op de vloer ligt. Op die manier onderzoekt hij de aard van de 'negatieve ruimte'. Een ultiem niets, dat op die manier juist tastbaar lijkt te worden. In zijn latere werk onderzoekt hij de mogelijkheden van extreem helder gepolijst roestvrijstaal. Deze sculpturen reflecteren en vervormen hun direct omgeving dusdanig, dat de werkelijkheid en de fysieke wereld tijdelijk op zijn kop worden gezet. Al sinds de opening van museum De Pont in Tilburg, is daar veel werk van Anish Kapoor te bezichtigen en de collectie is door de jaren heen blijven groeien. In 2017 ontwierp Kapoor voor het 25-jarige bestaan van het museum de zes meter hoge sculptuur Sky Mirror (for Hendrik). De titel van het werk, refererend aan de museumdirecteur, illustreert de bijzondere relatie die er is opgebouwd in de afgelopen jaren. In deze lezing zal het oeuvre van Kapoor worden belicht aan de hand van de werken die in De Pont te zien zijn. Ischa Havens werkt als zelfstandige in de kunst- en cultuureducatie. Hij verzorgt museumlessen, rondleidingen, lezingen, voorstellingen en workshops en is sinds 2013 werkzaam voor museum De Pont.