Afbeelding
Foto:

Campagne verkiezingen komt op gang

TWENTE - Op 20 maart mogen we weer met zijn allen naar de stembus. Er valt over minder dan een maand veel te kiezen: zowel voor de Provinciale Staten van Overijssel als het Waterschap Vechtstromen.

Het zijn twee bestuurslagen die voor veel mensen helaas niet echt tot de verbeelding spreken. Dit is jammer, want zij oefenen best wel veel invloed uit op uw dagelijks leven. De rol van de Provincie is onder meer als toezichthouder op gemeenten, maar zij dragen ook hun eigen verantwoordelijkheid voor overkoepelende thema's zoals economische en agrarische zaken, toerisme en recreatie en milieubeheer.

Waterschap
Het Waterschap is als bestuurslaag best bekend - maar niet altijd in positieve zin. Uit maandag gepresenteerd onderzoek van de Unie van Waterschappen blijkt namelijk dat 93 procent van de mensen bekend is met het Waterschap als organisatie, maar dat slechts de helft ook daadwerkelijk wéét waar het Waterschap allemaal voor verantwoordelijk is. Het Waterschap speelt onder meer een belangrijke rol bij het waterbeheer in de buitengebieden, het zuiveren van rioolwater, maar ook steeds meer op het gebied van inspelen op klimaatverandering. De nadruk ligt nu nog vaak op het waterbeheer buiten steden, maar in ieder geval de Algemene Waterschapspartij zou in onze regio graag zien dat er juist ook wat 'dichter bij huis' zichtbaar is van het Waterschap.

Voorlichting
Zowel de Provinciale Staten als het Waterschap zijn bezig met voorlichting om mensen te bewegen om te gaan stemmen. Naar goed gebruik zijn er ook voor beide verkiezingen stemwijzers te vinden. Zo kunt u voor de Staten kijken op: overijssel.stemwijzer.nl en voor het Waterschap op vechtstromen.mijnstem.nl. Aan de hand van algemene stellingen kunt u dan zien welke partij het meeste bij u in de buurt komt. Of dit resultaat ook voor u als kiezer werkt is natuurlijk de vraag; de manier waarop stellingen geïnterpreteerd kunnen worden betekent dat u best overeenkomsten kunt hebben met een partij, terwijl hun uitwerking van de stelling haaks staat op uw belangen. Vaar dus niet blind op een stemwijzer, maar neem ook daadwerkelijk even de tijd om het verkiezingsprogramma door te nemen.