Afbeelding
Foto:

Samenwerken om overlast tegen te gaan

ENSCHEDE - Dinsdag 12 februari werd het Convenant Zorg en Veiligheid ondertekend door onder andere gemeente Enschede en de politie. In dit convenant is vastgelegd dat er bij sociale, zorg- en veiligheidsproblemen intensief samengewerkt gaat worden.


Mensen die voor overlast zorgen zijn vaak gebaat bij hulp vanuit meerdere instanties. Wanneer de buurman voor overlast zorgt, kan dit door een psychische aandoening zijn, maar kan dit ook te maken hebben of versterkt worden door bijvoorbeeld slechte isolatie van de woning. Dankzij de nieuwe afspraken kunnen problemen eerder worden opgepakt en vanuit verschillende invalshoeken worden aangepakt Door direct vanaf de eerste meldingen te kijken naar het totale plaatje kan vaak een betere en snellere oplossing voor het probleem gevonden worden. Ook bij de aanpak van personen met verward gedrag wordt een probleem van meerdere kanten benaderd. Het gaat daarbij niet alleen om het oplossen van overlast voor mensen in de directe omgeving of het beperken van schade, maar ook om hulp aan de veroorzaker van de overlast en aandacht voor de achterliggende problematiek.

Samenwerkende organisaties
Naast de gemeente Enschede en de Politie Twente, werd het convenant getekend door de GGD Twente, GGZ Mediant, Tactus Verslavingszorg, de woningcorporaties Domijn, De Woonplaats en Ons Huis en de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede. Gezamenlijk zullen zij de problemen gaan aanpakken en proberen zoveel mogelijk overlast en onveilige situaties voor iedereen te voorkomen. De nauwere samenwerking richt zich naast het bestrijden van woonoverlast ook op hulp aan personen met verward gedrag en op gezinnen met complexe, meervoudige problemen. Problemen die overigens niet alleen in Enschede spelen, maar ook in de rest van Nederland..