Afbeelding
Foto:

Dikkie Dik

Afgelopen zondag had ik dienst. Al vroeg in de ochtend belde het baasje van Dikkie Dik. Dikkie Dik was sinds zaterdag al in huis aan het plassen, overal lagen druppels. Hij wilde vanochtend niet eten, was enorm chagrijnig en wilde niet geaaid worden.

Als dierenarts denk ik dan: hij kan een blaasontsteking hebben en dan valt het mee, of hij kan een verstopping van zijn plasbuis hebben en dan is deze kat in nood. Ik ben meteen naar de kliniek gereden. Dikkie Dik is een vriendelijke grote kater. Hij bleek verstopt te zitten. In zijn buik voelde ik een grote harde en erg pijnlijke blaas. Dikkie kon niet plassen waardoor zijn blaas vol liep en erg pijnlijk aanvoelde. Daarnaast kon hij zijn urine met afvalstoffen niet kwijt, waardoor deze afvalstoffen in het bloed bleven en hem nog zieker maakten.

Onderzoek
Dikkie mocht een paar dagen blijven logeren op de kliniek. We hebben zijn bloed onderzocht waaruit bleek dat de nierwaarden en het kalium al fors verhoogd waren. Daarna is hij met een roesje gekatheteriseerd. Dikkie heeft 2 dagen een katheter in gehad en infuus gekregen. Hij knapte goed op, maar vond het infuus en buisje in zijn plasbuis echt niet leuk. Na 2 dagen waren zijn bloedwaardes goed en mocht hij van het infuus af. Ook de katheter werd verwijderd en Dikkie moest laten zien dat hij weer mooie grote plassen kon maken. Gelukkig deed hij dit ook en mocht naar huis.

Oorzaak
Dikkie Dik had blaasgruis. Dat zijn kristallen in de urine die samen met eiwit kunnen samenklonteren. Dit klompje loopt meestal vast bij de penispunt, het smalste deel van de plasbuis en dan wordt de kater levensbedreigend ziek. Blaasgruis wordt gevormd door de kat in combinatie met de voeding. Daarnaast zijn overgewicht, stress en onvoldoende beweging factoren die helpen bij het ontstaan van de verstopping. Met speciale voeding van de dierenarts kan blaasgruis worden voorkomen.

Preventie
Dikkie Dik had al eerder blaasgruis gehad. En had een jaar lang deze speciale voeding gekregen. Het ging goed met hem en zijn baas wilde hem verwennen met ander voer. Dat kan ik begrijpen. Echter, na een half jaar kwamen de plasklachten terug met als gevolg dat Dikkie op de zondagochtend met spoed naar de dierenarts moest en 3 dagen in opname moest blijven. Vanaf nu blijft hij op zijn speciale dieet en gaat het goed met hem.

Esther van Sprang
Dierenarts
Dierenkliniek Enschede