Afbeelding
Foto:

Steeds meer youngtimers

TWENTE - Het aantal youngtimers op de Nederlandse wegen is sterk gestegen de afgelopen jaren. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en 40 jaar oud is. Hierna is het een oldtimer. In Nederland reden vorig jaar zo'n 1,9 miljoen young- en oldtimers rond. Tien jaar eerder waren dat er nog 900.000. Jaarlijks nam het percentage auto's van 15 jaar en ouder op de weg toe met zo'n 8 procent per jaar. Met name het aanteel 'jonge youngtimers' tussen de 15 en 25 jaar nam toe de afgelopen tien jaar. Er reden vorig jaar zo'n 1,6 miljoen van deze auto's rond.

Oorzaak
De groei is onder meer te danken aan zakelijk bijtellingsregels. De jonge youngtimers zijn bovengemiddeld populair bij bedrijven. Wanneer een auto namelijk 15 jaar oud is, wordt de bijtelling van 35 procent berekend op basis van de dagwaarde en niet meer de cataloguswaarde.

Wat is populair?
Deze fiscale aantrekkelijkheid vertaalt zich ook in het merkenlijstje qua populariteit: Volvo voert de lijst aan bij gewilde youngtimers voor zakelijk gebruik, waarbij de V70 een geliefde keuze is. Dit wordt gevolgd door Mercedes, BMW (3 en 5 serie doen het goed), Volkswagen, Opel, Toyota, Audi, Ford, Peugeot en Renault. De duurdere auto's bieden een mooi stukje luxe én betrouwbaarheid.

Ook voor de particulier
Een mooie youngtimer is ook voor de particulier best aantrekkelijk. Zo is een auto van de leeftijd vaak voorzien van de meest gangbare snufjes die we ook nu terug zien op de auto's. De betrouwbaarheid van auto's werd ook steeds beter, waardoor zelfs een 15 jaar oud model nog vele mooie kilometers biedt.