Afbeelding
Foto:

Alle kinderen moeten mee kunnen doen in Enschede

ENSCHEDE - Alle kinderen moeten mee kunnen doen en leuk op kunnen groeien in Enschede. Toch is dit een stukje lastiger wanneer je ouders een klein inkomen hebben. De gemeente moedigt daarom mensen aan om gebruik te maken van de mogelijkheden zoals het kindpakket.

Een sport beoefenen, mee op leuke schoolreisjes of muziekles volgen. Allemaal dingen die horen bij het opgroeien, maar die zeker met een klein inkomen niet vanzelfsprekend zijn. Toch is dit een belangrijk aspect van meedoen in de samenleving. Kinderen die dit door een laag inkomen van hun ouders moeten missen, lopen kans op sociale uitsluiting. Gelukkig zijn er naast de gemeente ook diverse andere organisaties die zich actief inzetten om kinderen te helpen. Op www.enschede.nl/kindpakket staat een overzicht van de vele ondersteunende mogelijkheden. In Enschede heeft ongeveer 1 op de 20 huishoudens moeite om iedere maand financieel rond te komen. De vaste lasten zijn immers steeds duurder, waardoor er voor de leuke extra's helemaal niets over blijft.

Veel mogelijk
De hulp die minima-gezinnen kunnen ontvangen is erg divers; zo kunt u financiƫle steun krijgen voor het lidmaatschap van een sportclub voor uw kind, muzieklessen maar ook bijvoorbeeld een nieuwe fiets of laptop voor school. Sommige steun komt in natura. De meeste organisaties kijken hierbij naar het inkomen van de ouders. In de meeste gevallen komt men in aanmerking voor regelingen wanneer het gezinsinkomen lager is dan 120 procent van het bijstandsniveau. Deze marge en hoe men een bijdrage aan kan vragen lopen wel uiteen van organisatie tot organisatie.

Schaamte
De gemeente benadrukt dat er geen schaamte nodig is om gebruik te maken van deze regelingen. Toch zijn lang niet alle minima-gezinnen bekend met deze regelingen of er heerst nog een zekere drempelvrees. Dit is nergens voor nodig; aanvragen worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid afgehandeld en de ondersteuning is een mooie uiting van brede maatschappelijke betrokkenheid door de vele organisaties en vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.