Afbeelding
Foto:

Gemeente wijst horeca op eigen verantwoordelijkheid

ENSCHEDE - Pas wanneer je 18 bent mag je alcohol drinken. Een relatief simpele regel, toch? In 2014 werd de alcoholleeftijd verhoogd van 16 naar 18 jaar, met als doel om het drinken bij de jeugd uit te bannen. In de praktijk blijkt het nog soms gemakkelijk aan drank te komen. De gemeente Enschede wil hier werk van maken.

Naast de handhaving bij slijters speelt ook de horeca een belangrijke rol om de jeugd bij alcohol wet te houden. Dit lukt nog onvoldoende. Op 6 februari kwamen de gemeente en dertig horeca-ondernemers bijeen om te te praten over betere handhaving. De gemeenteraad stelt 40.000 euro per jaar extra beschikbaar voor het handhaven van deze regels. Onderzoeksbureau Objectief zorgt dan voor de begeleiding van dit project.

Controle
Onder de noemer Naleving NIX18 worden deelnemende horecabedrijven vier keer per jaar gecontroleerd. Deze bedrijven kunnen dan ook gebruik maken van een trainingsprogramma. Dit is er op gericht om medewerkers en leidinggevenden te ondersteunen bij het herkennen van minderjarige drinkers. Jongeren zijn er opmerkelijk goed in om toch aan drank te komen, ook in de horeca. Onder meer door oudere vrienden drank te laten halen, valse identiteitskaarten te gebruiken of polsbandjes te wisselen. Daarnaast is er helaas ook gewoon personeel dat niet goed genoeg controleert of zelfs opzettelijk toch drank verstrekt. Projecten van deze aard elders in het land tonen aan dat bedrijven zo nog beter kunnen handhaven op dit probleem. Horeca-ondernemers die deel willen nemen aan dit project kunnen kijken op de gemeentelijke website: www.enschede.nl/nix18

Boetes
Zowel jongeren die met drank betrapt worden als de verstrekkers van drank riskeren boetes. Zo krijgen jongeren tussen de 12 en 16 jaar die met drank betrapt worden een boete van 45 euro, 16 en 17-jarigen krijgen 90 euro boete. De boetes voor horeca-ondernemers die betrapt worden bij het schenken aan tieners riskeren fiks hogere boetes van zo'n 700 tot mogelijk 5.000 euro. Hier moet dan een duidelijk signaal van uitgaan dat drinken voor minderjarigen niet mag.