Afbeelding
Foto:

Enschede peilt behoefte aan woonwagenstandplaatsen

ENSCHEDE - De gemeente Enschede voert momenteel een peiling uit om de behoefte aan standplaatsen voor woonwagens beter in kaart te brengen. De gemeente deed vorig jaar al deze toezegging, naar aanleiding van signalen vanuit deze gemeenschap.

De woonwagen-gemeenschap staat in steeds meer gemeenten onder druk. Zo is het door de jaren heen lastiger geworden om nog een plek te krijgen om een nieuwe woonwagen te plaatsen. Dit maakt het voor kinderen die uit huis gaan lastiger om een woonwagen te plaatsen binnen hun eigen gemeenschap. Zo dreigt een stukje cultuur en gemeenschapszin verloren te gaan. Veel gemeenten hanteren namelijk zeer strikte eisen, bijvoorbeeld dat mensen ook echt familie moeten hebben in een plaats om zich er te kunnen vestigen met een woonwagen.

Overleg
Enschede heeft op dit moment twee locaties met standplaatsen voor woonwagen: 65 plaatsen aan de Winterweg en 12 standplaatsen aan de Robinson Crusoëstraat, speciaal voor kermisexploitanten. In oktober vroegen potentiële woonwagenbewoners aandacht voor de knelpunten waar zij tegenaan lopen. Op 16 oktober was het eerste gesprek tussen medewerkers van de gemeente en een delegatie van de potentiële woonwagenbewoners. Het onderzoeken van het eigen woonwagenbeleid en een bijbehorend behoefteonderzoek waren twee belangrijke afspraken die toen gemaakt zijn.

Vervolg
De uitkomsten van de behoeftepeiling en het gemeentelijk beleid worden verwerkt in de Woonvisie die op korte termijn aan de gemeenteraad aangeboden zal worden. Dit is een belangrijke stap om de woonwagencultuur in Enschede te behouden - maar het is geen snelle stap, zo waarschuwt ook de gemeente. Het vestigen van tijdelijke locaties werd nog wel overwogen, maar dit bleek niet haalbaar. De eisen voor tijdelijke vestiging zijn namelijk identiek aan die van permanente vestiging, waardoor dit relatief veel moeite is voor een tijdelijke voorziening. De gemeenschap hoopt dan ook dat er uiteindelijk een positievere uitkomst in het woonbeleid te zien zal zijn om te voorkomen dat hun cultuur en gemeenschap écht uitsterft.