Afbeelding
Foto:

Twentse straten in de race voor groenste straat

ENSCHEDE - Diverse straten in Twente zijn in de running voor de titel van groenste straat van Overijssel. Dit is een stimuleringsprijs, met als doel om buurten actiever na te laten denken over duurzame ambities voor de komende jaren.

Gemeenten en andere overheden doen al zeer veel om duurzamer te worden. Het terugdringen van energieverbruik, opwekken van meer duurzame energie en het nog beter recyclen van afval zijn belangrijke speerpunten. Maar hoewel individuele inspanningen leuk zijn, bereik je juist meer wanneer je dit met anderen doet. Zo kan een straat gezamenlijk grotere investeringen doen, maar ook samen bijvoorbeeld een stukje groenonderhoud oppakken.

Kandidaten
Veel straten schreven zich afgelopen jaar in voor deze prijsvraag van de Provincie Overijssel. Per gemeente kan één straat meedingen. In 14 gemeenten zijn nu deelnemende straten, die gaan voor de titel van groenste straat. In Enschede is dit de Delistraat. De overige deelnemende straten zijn de Vriezenveensweg in Almelo, de Westerhof in Dalfsen, de Vogelslag in Deventer, de Dorpsstraat in Lattrop, de Ommer- en Meppelerweg in Balkbrug, de Laan Hart van Zuid in Hengelo, de Hoek Oude Haaksbergerweg in Goor, de Christinastraat in Kampen, de Stationsstraat in Raalte, de Houthaven in Steenwijk, de Oldenzaalseweg in Fleringen, de Plein Trompstraat in Genemuiden en de Stien Eelsinghstraat in Zwolle.

Bewustzijn
Hester Maij, gedeputeerde natuur van Overijsel. "We willen in Overijssel de natuur dicht bij mensen brengen, letterlijk in hun straat. Dat is goed voor het welzijn van de bewoners. Maar groene straten dragen ook bij aan meer planten en dieren in steden en dorpen, kinderen kunnen in het groen spelen en we vangen er de gevolgen van de klimaatverandering mee op. Bijvoorbeeld verkoeling bij extreme hitte. Fantastisch om te zien dat zoveel straten in Overijssel groene oases willen worden." De geselecteerde straten kwamen woensdag samen in Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal voor de startbijeenkomst. Daar ontmoeten de straten hun begeleiders die hen gaan ondersteunen bij het uitwerken van hun ontwerp. Tijdens een spannende finalebijeenkomst op 11 april horen we welke straten er met de winst vandoor gaan!