Afbeelding
Foto:

Enschedeër moet zich
meer gehoord voelen

ENSCHEDE - De verhouding tussen de burgers en overheid is al jaren aan het veranderen. Waar vroeger de overheid van bovenaf alles oplegde, ligt tegenwoordig meer de nadruk op samenwerking. Ook op lokaal niveau is de taakstelling van de gemeente steeds aan het veranderen, waardoor de rol van de inwoners groter is geworden. Met de nieuwe nota inwonersparticipatie wil de gemeente dit nog verder versterken.

Deze week behandelde de Stedelijke Commissie van Enschede de nieuwe nota voor inwonersparticipatie, genaamd 'Enschede Beslist'. De noodzaak voor zo'n nota werd de afgelopen jaren steeds duidelijker. Of de gemeente nu wilde of niet, inwoners vormden zich steeds meer een eigen mening over zaken die op hun levenssfeer betrekking hadden. Zo was de participatie rond de komst van het AZC een leermoment; dit liep niet vlekkeloos. Daarentegen was de stadsdialoog rond het terugdringen van vuurwerkoverlast wel een geslaagde insteek. Een mooie selectie Enschedeërs maakte dankbaar gebruik van de gemeentelijke uitnodiging om actief mee te praten over dit thema.

Leermomenten
De leermomenten van de afgelopen jaren zijn verwerkt in deze nota. Dit moet de gemeenteraad, het college van Burgemeester en Wethouders en de ambtenaren voldoende houvast geven bij het communiceren richting en met de inwoners. De nieuwe gemeenteraad gaf hier ook een duidelijke, hoge prioriteit aan in het Enschede Akkoord. Het akkoord is namelijk primair gericht op het samenwerken tussen de inwoners en gemeente om de stad nog mooier te maken in de brede zin. Helder communiceren voorkomt veel irritatie bij inwoners, wat dan ook weer voorkomt dat zij procedures aanspannen om gemeentelijke besluitvorming tegen te houden. Enschedeërs hebben ook veel kennis en expertise, waardoor meedenken ook gewoon veel positieve ideeën op kan leveren. Ook de nota zelf zal daarom meermaals voorgelegd worden aan de commissie, raad zelf en inwoners. Zo moet iedereen een beetje eigenaar worden van het eindresultaat. De ambitie is dat de nota een levend document is, waarbij lessen in de toekomst aanleiding kunnen zijn om dit nog verder aan te passen. Als inwoners houden we een vinger aan de pols.