Afbeelding
Foto: Aktiefoto

Enschede Marathon wordt een meerdaags evenement

ENSCHEDE - De oudste marathon van Nederland is in handen van Enschede. Elk jaar weer weet het sportevenement er iets toonaangevends van te maken. Dit jaar staan er meerdere grote veranderingen in de planning: het wordt voor het eerst een meerdaags evenement!

De marathon zelf zal dit jaar op zondag 14 april plaatsvinden. Hierbij leggen hardlopers een afstand af van 5 kilometer door een interessante route door en om Enschede. De start en finish zullen dit jaar gesitueerd zijn op het H.J. van Heekplein. De organisatie hoopt hiermee tegemoet te komen aan de wensen van de lopers en hun supporters. "We merkten dat de start en finish met bijbehorende tenten te ver weg lagen van het Van
Heekplein, terwijl daar de lopers na afloop samenkomen. "Door start en finish te verplaatsen naar het Van Heekplein ontstaat er niet alleen meer contact tussen lopers, sponsoren en publiek, maar ook nog meer gezelligheid en sfeer."

Uitwisselen van informatie
Verder zal de marathon dit jaar een heel weekend in beslag nemen. De vrijdag 12 april zal in het teken staan van informatievoorziening. In samenwerking met het Roessingh en de UT wordt een congres georganiseerd waar de laatste inzichten op het gebied van loopsport aan bod komen. De verschillende presentaties snijden onderwerpen aan die er toe doen: het belang van een gelijkmatig wedstrijdtempo, looptechniek en blessures. De informatie wordt verduidelijkt met loopclinics van onder andere Marti ten Kate en Ingrid Prigge. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel waar geïnteresseerden in de loopsport kennis kunnen maken met onder andere sponsoren en leveranciers. Zo staat deze dag volledig in het teken van het uitwisselen van informatie.

De Twee van Enschede
De zaterdag zal, als voorproefje op de echte marathon op zondag, de dag zijn waarop "de Twee van Enschede" gelopen kan worden. Degene die de echte marathon nog iets te hoog gegrepen vinden kunnen dan de route van twee mijl (3.2 kilometer) afleggen. "Deze loop is echt bedoeld voor iedereen, jong en oud, getraind en minder getraind. "We organiseren deze loop samen met Menzis, Sportaal en Alifa, en verwachten dat de nieuwe loop veel mensen zal inspireren om de loopschoenen aan te trekken!" zegt eventmanager Sandra Melief. De Twee van Enschede wordt gelopen in de binnenstad en vindt 's avonds plaats. Dit jaar zal het de eerste keer zijn dat de Twee van Enschede wordt georganiseerd als hopelijk een goede opwarmer voor de Enschede Marathon de volgende dag.

Weekend in teken van lopen
Met deze agenda aan activiteiten realiseert de organisatie dat Enschede een heel weekend in het teken van lopen zal staan. "Enschede Marathon wordt in de stad en in de regio breed gedragen, en als marathonorganisatie zien wij ook dat het evenement veel meer mogelijkheden heeft voor een breder publiek." vertelt Melieve. Ook winkeliers hebben zich aangepast aan de planning van het evenement. Door het een meerdaags evenement te maken verwacht men meer winkelend publiek op de vrijdag en zaterdag. Op zondag zullen de winkels wel gesloten zijn in verband met de verwachte drukte rondom de marathon. Op deze manier komen winkeliers en organisatie elkaar zo veel mogelijk tegemoet en wordt het sportieve evenement gecombineerd met de visie van de gemeente van Enschede als winkelstad.