Afbeelding
Foto:

Menu

Het sociaal domein ( Maatschappelijke Ondersteuning en Werk en Inkomen) gaat getransformeerd worden. Ik hoor u al denken:" Wat gaat er nu weer gebeuren." Het is de bedoeling dat het sociale domein, hervormd en omgebouwd gaat worden. In het stuk wat de raad heeft ontvangen, staat dat de kern van de transformatie de menselijke maat is, waarbij de inwoners zelf aan zet zijn en de overheid achtervang is, als mensen hun behoefte aan ondersteuning niet zelf en met hun omgeving kunnen invullen. Conclusie college: Dat kan alleen binnen een houdbaar financieel stelsel, iets wat we niet bereiken als we blijven doen wat we nu doen.

De menselijke maat? Nee, de financiën zijn leidend!
Wat gaat er gebeuren? Het college gaat zoeken naar de minimale varianten van ondersteuning, waarbij de grenzen van wet- en regelgeving worden opgezocht….. Dit levert pijnlijk keuzes op, zegt het college. Wat is dan zo'n keuze? Individuele indicaties dagbesteding worden niet meer afgegeven binnen afzienbare tijd…Its no longer on the menu,staat in het stuk. Vertaald: Komt niet meer aan de orde! Staat niet meer op de "menukaart" van de gemeente. Er wordt een pilot gestart met 25 tot 40 mensen die nu zware zorg ontvangen, die naar de sportverenigingen moeten. Een wijkcoach of een professional die aanwezig is bij de sportvereniging neemt de zorg over. Levensgevaarlijk! Doktertje spelen. Dit signaal heeft Het Roessingh ook al afgegeven. Wijkteam op de stoel van de arts.

De grenzen opzoeken van wet- en regelgeving dat hebben we gemerkt de afgelopen jaren bij de bijstand. Het college zocht de grenzen op van het toelaatbare werd keer op keer, door de rechter, Nationale Ombudsman en Rekenkamer tot de orde geroepen. Op enkele onderdelen bij de zorg gebeurt dit nu ook. Denk maar aan de Ondersteuning van het huishouden. Naar aanleiding van de uitspraak van de Centrale raad van Beroep, moet het college hiermee weer aan de slag….Toch urenindicatie?

EnschedeAnders zegt: "Zorg dat de basis op orde komt! "De basis is de organisatie van de wijkteams. Van alle kanten komen negatieve signalen binnen bij het college en dan kun je wel doordenderen, maar dat komt niet goed. Het is alsof je een huis gaat bouwen, waarvan je weet dat de fundering niet op orde is. Op een goed moment stort dat huis in!

Wat moet er gebeuren? Er moet in elk geval duidelijkheid komen en dat begint met een inhoudelijke discussie in de raad. De organisatie moet op orde! De vraag hierbij is, gaan we door met wijkteams of gaan we het slimmer organiseren. De wijkteams hebben tijdgebrek en dat is logisch. Ze doen hun best maar kunnen ook geen ijzer met handen breken. Daarbij zijn de wachttijden lang, ze moeten dienstverlener, hulpverlener en boekhouder zijn. Dat gaat niet samen. Hoe meer mensen aankloppen bij de wijkteams hoe groter de problemen. Want het budget moet naar beneden, terwijl steeds meer mensen een beroep doen op dezelfde pot met geld….

EnschedeAnders heeft het stuk inmiddels aangemeld voor bespreking! Wordt vervolgd….

Margriet Visser
EnschedeAnders