Krijgt Haaksbergen energiecoöperatie?

HAAKSBERGEN - De gemeente helpt ondernemers, scholen, sportverenigingen en inwoners graag om te kiezen voor duurzame oplossingen. Een van de mogelijkheden voor inwoners is het oprichten van een energiecoöperatie. Daarin helpen particulieren elkaar bij het opwekken, inkopen of besparen van energie.

Deze donderdag is de eerste informatieavond gehouden over deze ontwikkeling. In een energiecoöperatie helpen inwoners elkaar op het gebied van duurzame energie. Inwoners kunnen samen bijvoorbeeld stroom opwekken met zonnepanelen op een schooldak of ze leggen samen een zonnepark aan. Een coöperatie kan ook eigenaar zijn van een windturbine, energiebesparingsprojecten organiseren of groene stroom doorverkopen aan leden. Met het opwekken van energie verdient de coöperatie geld. Dat geld wordt verdeeld onder de certificaathouders. Wie het meest heeft ingelegd, krijgt het grootste deel. Op die manier wordt het aantrekkelijk om in een energiecoöperatie mee te doen. De kans dat de investering wordt terugverdiend, wordt groter. Samen sta je immers sterker en ben je minder afhankelijk van traditionele leveranciers.

Succesvol
In diverse andere Twentse gemeenten zijn ook al successen bereikt met het opzetten van dit soort constructies. Het geeft meer mensen de gelegenheid om bij te dragen aan collectieve duurzame doelen, ook wanneer zij zelf niet in de gelegenheid zijn om bijvoorbeeld zonnepanelen op een eigen dak te plaatsen, maar wel willen helpen met duurzame energie.