Afbeelding
Foto:

Gemeente ziet geen rol in handhaving mogelijk 'Boerka-verbod'

ENSCHEDE - Het handhaven van een mogelijk toekomstig verbod op gezichtbedekkende kleding - informeel vaak het 'Boerka-verbod' genoemd is voor de gemeente Enschede een taak van de politie. Het college van B&W blijft bij het standpunt dat kledingkeuze hoort bij de persoonlijke levenssfeer en dat het niet is aan de lokale overheid om zich hierover uit te spreken.

Dit is onderdeel van de beantwoording van vragen die de Democratische Partij Enschede eind vorig jaar stelde, naar aanleiding van de landelijke discussie over invoering van zo'n verbod. Hoewel hier technisch gesproken ook dingen als motorhelmen en bivakmutsen onder vallen, ligt de nadruk in de publieke discussie vooral op de boerka. Dit is een geheel lichaamsbedekkend gewaad, inclusief het gezicht, wat belijdende moslima's dragen als geloofsuiting. In Nederland zien we dit echter niet als gebruikelijk en er zijn veel mensen die zich er ongemakkelijk bij voelen. Het bemoeilijkt immers de open communicatie die wij graag willen.

Angst
DPE beargumenteerde in de vragen dat de terughoudendheid om te handhaven op zo'n verbod een uitvloeisel is uit een angstcultuur. islam-gerelateerde gebruiken zouden moeilijk bespreekbaar zijn in de politiek. Burgemeester Onno van Veldhuizen liet eind vorig jaar al weten dat handhaving op straat door de politie zal gebeuren, maar de vraag is dan natuurlijk wel in hoeverre de gemeente bijvoorbeeld een bezoekster aan zou spreken wanneer deze in het Stadskantoor of ander gemeentelijk pand zou zijn.

Geen groot probleem
Een boerka-verbod zou naar verwachting in Enschede geen grote impact hebben. Hoewel Enschede een zeer cultureel diverse stad is, lijkt het geheel bedekkende gewaad niet echt te vinden in onze stad. Het standpunt van het college van B&W is vanuit deze wijze dan ook te onderbouwen: waarom op zoek gaan naar een probleem dat op dit moment niet speelt in onze stad?