Afbeelding
Foto:

Medewerkers sociale werkvoorziening straks langer inzetbaar

ENSCHEDE - Meedraaien op de arbeidsmarkt is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sociale werkvoorzieningen zoals de DCW in Enschede zijn voor sommige mensen een goede manier om toch actief en productief te blijven, binnen hun eigen kracht en mogelijkheden. Ook voor deze groep medewerkers is het echter zo dat ze steeds langer door moeten werken. In de praktijk is dit echter een uitdaging.

In Enschede zijn zo'n 500 mensen direct werkzaam bij DCW met nog ruim 600 mensen die gedetacheerd zijn in en rondom Enschede. Het betreft dan mensen die allemaal een vorm van arbeidsgehandicapt zijn, wat een uitdaging oplevert. Deze groep medewerkers is namelijk aan het vergrijzen; de gemiddelde leeftijd is 55 jaar. Een uitdaging waar ook het reguliere bedrijfsleven mee kampt. Maar met de toegenomen leeftijd, nemen ook de beperkingen toe voor deze groep, waardoor zij minder inzetbaar zijn. Om hen aan het werk te houden moeten de gemeente, werkgevers en medewerkers samen hun verantwoordelijkheid nemen voor een stukje preventie. Dit resulteerde in de nieuwe campagne 'Ik ben aan de bal'. Afgelopen week werd de aftrap gegeven voor dit project, met onder meer een bezoek van oud-FC Twente speler Henny Ardesch, een middagpauzeconcert door Thomas Berge en andere activiteiten bij de DCW.

De campagne
Het doel van de campagne is om aan de slag te gaan met thema's zoals gezondheid, ontwikkeling en werkplezier. Met name gezondheid is wel een belangrijk thema. Het ziekteverzuim ligt binnen de sociale werkvoorzieningsbranche al op 14 procent, wat in Enschede zelfs nog wat hoger is. Gemiddeld ligt het landelijke ziekteverzuim rond de 4,5 รก 5 procent, waarbij de zorg een uitschieter is naar zo'n 6,5 procent. De medewerkers krijgen dan ook goed advies over gezond werken en blijven, maar ook plezier in het werk is belangrijk om hun inzetbaarheid op peil te houden. Werkgevers met gedetacheerde mensen kunnen eveneens bijdragen aan een gezonde en leuke werkomgeving. De gemeente werkt nauw samen met een brede groep partners om dit resultaat te bereiken.