Afbeelding
Foto:

Column Yarden: You are always on my mind

Sommige overledenen vergeet je nooit. Die blijven altijd in je gedachten. Mijntje was zo iemand.

Haar familie had ervoor gekozen om haar thuis op te baren. In dat geval komen we elke dag even langs om te kijken hoe het gaat. We controleren de temperatuur van de kamer, de koeling en we praten even bij met de familie. Zo ook die woensdagmorgen.

Als ik de kamer binnenkom en bij Mijntje ga kijken, zie ik dat er iets veranderd is. Elvis ligt bij haar in bed. Natuurlijk niet in hoogsteigen persoon, maar in de vorm van kussentjes met zijn beeltenis en foto's. Als ik ernaar vraag zegt haar zoon dat zij ze bij moeder neergelegd hebben, omdat Mijntje zo gek op Elvis was. Ze draaide zijn muziek grijs en dacht graag terug aan de tijd waarin Elvis een idool, en zij nog jong was. Op de dag van de uitvaart leggen we Mijntje samen met de familie in de kist. Voor de deur wacht ik tot iedereen er is. Mijntjes dochter zet de cd van Elvis aan. Begeleid door zijn stem gaan we naar binnen.

"And maybe I didn't hold you / All those lonely, lonely times / I guess I never told you / I'm so happy that you're mine / You were always on my mind..."

De familie wiegt mee op de maat van de muziek, terwijl Elvis verder zingt en wij Mijntje verzorgen. Als laatste legt de familie Elvis' kussentje bij het voeteneinde. Zijn foto's omlijsten haar gezicht. Ik loop de kamer uit en geef de familie de gelegenheid om afscheid te nemen voordat we samen de kist sluiten. Zelf loop ik nog even naar het verplegend personeel om aan te geven dat we straks vertrekken. Zij stellen zich in een erehaag op, als een laatste en ontroerend eerbetoon aan Mijntje. Dan haal ik de familie. Zij lopen met de kist door de haag van verpleegkundigen. Vanuit de kamer van Mijntje klinkt Elvis.

Tell me, tell me that your sweet love hasn't died. You were always on my mind, you were always on my mind…

Marlon Noordhuis
Yarden uitvaartzorg

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', wilt u gratis een boekje ontvangen stuur dan een email met uw adresgegevens aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.