Afbeelding
Foto: KRD / Wikipedia Creative Commons

Demonstratie tegen risico's kernenergie in Lingen

ENSCHEDE - De actiegroep Enschede voor Vrede haakt samen met GroenLinks Enschede en de SP Hengelo aan bij een geplande demonstratie tegen kernenergie komend weekend.

Zaterdag organiseren de lternverein Restrisiko Emsland, de Aktionsbündnis Münsterland gegen Atomanlagen en de Arbeitskreis Umwelt (AKU) Schüttorf een demonstratie in Lingen. De demonstranten gaan in optocht naar het stadhuis van deze Duitse gemeente. De aanleiding voor de demonstratie was het incident op 6 december afgelopen jaar bij de Duitse kerncentrale. Hierbij ontstond brand in een fabriek waar radioactieve splijtstofstaven geproduceerd worden. Dit is de brandstof waar de Lingense kerncentrale op loopt. Dankzij de grote inzet van 150 brandweerlieden bleef het incident beperkt qua omvang en schade. Maar, zo vrezen de actievoerders, het had ook heel anders af kunnen lopen. Zij vrezen scenario's waarbij radioactief materiaal vrijkomt en zich bij een wind uit het oosten makkelijk over Oost-Nederland zou kunnen verspreiden. Hoewel het incident op zich mee viel, valt er nog wel het een en ander af te dingen op de communicatie, ook vanuit de Nederlandse kant. Zo waren veel inwoners van Twente niet op de hoogte van de situatie en hoorden pas achteraf over het incident. Dit terwijl juist een instantie als de Veiligheidsregio Twente mensen actief zou moeten informeren bij zo'n incident. De hulpdienst staat dan natuurlijk wel weer voor een eigen afweging: te vroeg en te vaak waarschuwen zou de effectiviteit bij een écht probleem omlaag halen. Binnen de Provinciale Staten en Tweede Kamer was een en ander ook aanleiding voor discussie.

Oefenen
De Duitse en Nederlandse hulpdiensten werken wel continu aan het verbeteren van hun paraatheid voor eventuele, grotere incidenten. Zo bevestigde de Veiligheidsregio Twente dat er zowel in eind 2019 als begin 2020 gezamenlijke oefeningen gehouden zullen worden. Natuurlijk lost dit het communicatieve probleem richting de burger vooralsnog niet op. Eerder werden in delen van Twente al wel jodiumtabletten uitgedeeld om inwoners te beschermen bij eventuele stralingslekken, maar het is dan wel van belang om mensen ook op tijd te informeren wanneer er écht een incident ontstaat.