Afbeelding
Foto:

Nieuwjaar

Allereerst wil ik u en allen die u lief zijn, een heel gezond, gelukkig en een liefdevol jaar wensen. Een nieuw jaar heeft voor mij altijd iets magisch en een oud jaar iets melancholisch. Je overdenkt het oude jaar, neemt je voor om een aantal dingen niet meer te doen. Of juist dingen anders te gaan doen. Op 31 december gaan automatisch mijn gedachten uit naar onze oude buren uit Uithuizen. Zeven jaar hebben we naast elkaar gewoond. Akke was jarig op oudejaarsdag en om elf uur 's avonds gingen mijn man en ik met de champagnefles in de hand naar de buren. Jan, haar echtgenoot, was leraar op de Ambachtsschool. Met oud en nieuw gaan ze in Groningen slepen. Alle spullen die buiten staan op oudejaarsdag, worden bij iemand anders voor de deur gezet. Buurman Jan was elk jaar aan de beurt. Kwajongens bij hem uit de klas, wisten hem te vinden. Ze genoten ervan om hun leraar te pakken voor de onvoldoendes die ze het afgelopen jaar van hem hadden gekregen. Vaak waren wij een dik uur bezig zijn voordeur weer vrij te maken. We hebben wat afgelachen met de buren.

Maar Akke is overleden, 22 jaar geleden. Ze was 39 jaar, 3 kleine kinderen, blaaskanker. Oud en nieuw is toen voor altijd veranderd. Maar Jan en Akke vergeten we nooit! Ons maakt het elke keer weer bewust, hoeveel geluk we hebben met elkaar en als gezin. We zijn er nog en elk jaar om twaalf uur, rollen er wel een paar tranen om Akke en haar gezin. Trouwens ook wel omdat het oud en nieuw is. Het blijft een emotioneel moment...

Maar we denken ook: Wat zal 2019 brengen? Journalist Wilco Louwes ( Tubantia) geeft de lezer een kijkje in de glazen bol. Ik denk dat hij precies de rake onderwerpen aanstipt. Armoede, duurzaamheid, werk, bouwen. Ik denk dat we de Financiën, Zorg / Ondersteuning en niet te vergeten FC Twente eraan toe kunnen voegen. 2019 wordt een spannend jaar!

Het armoedebeleid wordt tegen het licht gehouden. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Zorg dat er een samenhangend beleid komt met 1 centraal armoedepunt. Gebruik geoormerkte gelden voor armoede en schuldhulpverlening en niet voor gaten in de gemeentelijke begroting. Maak een inhaalslag, want heel veel kinderen bereiken we nog niet die opgroeien in armoede, vergroot de bekendheid van voorzieningen en zorg dat een kindpanel en ervaringsdeskundigen een stem krijgen. Maar dan nu ook actie. Niet weer een onderzoek.

Met zorg / Ondersteuning wordt een heel proces, zeg maar transformatie van het Sociale domein in gang gezet. De raad heeft een aantal brieven gekregen, (geen raadsvoorstellen, blijkbaar vindt het college dit te lastig), waarin op de wijze van transformatie wordt ingegaan. De kern van de transformatie is de menselijke maat wordt er geschreven. Bewoners zijn nu zelf ook aan zet en de overheid is achtervang voor ondersteuning, als mensen hun behoefte aan ondersteuning niet zelf en met hun omgeving kunnen invullen…

De Financiën staan dus voorop en niet de menselijke maat! De volgende column zal ik hier dieper op ingaan.

2019…het wordt een spraakmakend jaar!