Afbeelding
Foto:

Kapen

Allereerst een gelukkig en gezond 2019 toegewenst. Een van de meest onzinnige discussies, die in 2018 werd gevoerd was die over het zogenaamde "brainleak". Het vertrek van knappe koppen uit de regio, al of niet afgestudeerd. De redenering is dat we studenten hier opleiden, die vervolgens met de verzamelde kennis vertrekken naar andere streken. Die streken profiteren van onze inspanningen en daar krijgen wij niets voor terug wordt er gezegd. Daarbij wordt taal gebruikt, die de sfeer van criminaliteit benadert. Zo wordt er gesproken over "Het kapen van talent" en "Diefstal van kennis".

Die discussie is niet alleen principieel onzinnig, ook praktisch slaat het nergens op. Principieel is het onzinnig, omdat onderwijs zo werkt. Als alle geneeskunde-studenten in hun studiestad zouden blijven wonen, konden wij het MST wel sluiten. Want dat is de principiƫle kant van de zaak, er is vrijheid van wonen en werken in ons kikkerlandje. Het is in strijd met de Europese wetgeving. Nog een praktische reden, de financiering. Als de UT en het Saxion alleen Tukkers zouden opleiden, waarom zou de rest van Nederland dan mee moeten betalen aan hoger onderwijs in Enschede? Want je krijgt wel degelijk iets terug voor de opleiding van studenten, bijvoorbeeld geld en werkgelegenheid.

Wij hebben twee dochters, allebei hebben ze gestudeerd aan de UT. De oudste woont in Myanmar in Zuidoost Aziƫ en reist voor haar werk de hele wereld over. De jongste woont in Enschede, werkt in Zwolle en reist elke dag op en neer. Enkele duizenden studenten studeren er elk jaar af. De ene student blijft hier wonen, de ander trekt verder. Bovendien kunnen we nooit zoveel nieuwe vacatures hier gevonden worden.

Onderdeel van de discussie is ook de vermeende onbekendheid van de studenten met het Twentse bedrijfsleven. Zij zouden eerst een verplichte stage moeten vervullen bij Twentse bedrijven, voordat ze buiten Twente zouden mogen solliciteren. Of eerst drie verplichte sollicitatiegesprekken in de regio.

Maar dan ben je met iets anders bezig, dan heb je het over de profilering van het Twentse bedrijfsleven bij de Twentse studenten. Dat daar meer tijd in moet worden gestoken, kan ik mij voorstellen. Bedrijven studenten laten uitnodigen en dan in de watten leggen levert meer op, dan verplichte sollicitaties.

Er is op die leeftijd niemand anders verantwoordelijk voor de inrichting van je leven dan jezelf. Als ondernemers en overheid serieus vinden dat er sprake is van een hersen- of kennislek, doe er dan iets aan. Beleid en visie, daar draait het om. Stichting IT Talent Twente heeft een pilot voor IT'ers in opleiding. Nog voor ze afstuderen, lopen ze een maand stage en na die maand schuiven ze een plekje op en maken kennis met een volgend bedrijf. Zo leren ze het 1 en ander over de praktijk en over het bedrijfsleven in de regio. Onbekendheid met het Twentse bedrijfsleven moet je niet de studenten in de schoenen schuiven. En die vertrekkende studenten? Ach, de meesten komen wel terug als ze zelf kinderen krijgen.