Afbeelding
Foto:

Werkzaamheden Oldenzaalsestraat begonnen

ENSCHEDE - De eerste fase van werkzaamheden aan de Oldenzaalsestraat in Enschede is deze maandag begonnen. Het gaat om het gedeelte in de binnenstad, waar de afgelopen jaren vaker wateroverlast ontstond. Inwoners kampten vaker met natte voeten, wat zeker gezien de klimaatverandering en meer weers-extremen zorgwekkend was. Dit zal nu aangepakt worden

De gemeente laat dit jaar het deel in de binnenstad fiks onder handen nemen. Zo komt er een grote waterberging die het waterprobleem in de binnenstad proactief aan moet pakken. Rond de Oldenzaalsestraat en de Heurne was veel overlast, wat met korte, zeer hevige buien alleen maar toegenomen is volgens de gemeente. Een ondergrondse waterberging tussen de spoorlijn en Boulevard 1945 kan straks samen met het riool en wadi's - bovengrondse opvangplekken - ruim 7 miljoen liter regenwater opvangen. Ongeveer de inhoud van drie Olympische zwembaden. Dit moet niet alleen droge voeten garanderen nu en in de toekomst, maar het geeft de straat straks ook een wat groener uiterlijk. De wadi's langs de weg worden voorzien van mooie nieuwe bomen en beplanting.

De eerste fase
De werkzaamheden zijn opgedeeld in vijf verschillende fases, van kruising tot kruising. Deze maandag begon de aannemer met het eerste stuk tussen de dagmarkt van het Van Heekplein en de Kalandergang en Kortelandstraat. De kruising van Boulevard 1945 en Mooienhof blijft toegankelijk. Voetgangers kunnen de Kortelandstraat bereiken, overig verkeer moet rekening houden met omleidingen. 'De werkzaamheden aan de Oldenzaalsestraat brengen hinder met zich mee. Om dit zoveel mogelijk te beperken, werken we in verschillende fases. Hierdoor blijven zijstraten en panden zoveel mogelijk bereikbaar', aldus wethouder Jurgen van Houdt. Automobilisten verkeer gaat via de singels, wat met borden aangegeven zal worden. Voor fietsers zijn er dan kortere omleidingsroutes. Ook staat de definitieve planning van de wegwerkzaamheden op enschede.nl/oldenzaalsestraat.

Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verleggen en vernieuwen van de huidige riolering, het plaatsen van een bergingsriool en een warmtenet, het aanleggen van de wadi's en het opnieuw inrichten van de straat. Als de weersomstandigheden meezitten, is de eerste fase begin april afgerond. Dan start fase twee vanaf Kalandergang en Kortelandstraat tot De Klomp. Over het verloop van de werkzaamheden en de verschillende fases wordt u op de hoogte gehouden.

Meer informatie
De werkzaamheden zullen dus een grote impact hebben op de omwonenden en vaste gebruikers van deze straat, maar het is een belangrijke investering in toekomstig woongenot. De gemeente heeft omwonenden en andere betrokkenen veelvuldig geïnformeerd over de planning en achtergronden van het werk. Wie desondanks toch nog vragen heeft kan contact opnemen met de gemeente of kijken op www.enschede.nl/oldenzaalsestraat.