Afbeelding
Foto:

Blue Monday

TWENTE - Op maandag 21 januari is het weer zo ver. Het fenomeen Blue Monday dat ieder jaar terug blijft keren komt er aan. Dit noemen ze ook wel deprimaandag. Blue Monday valt altijd op de maandag van de laatste volle week van januari. Het fenomeen is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall.

Dat deze dag is uitgeroepen tot 'Blue Monday' komt omdat de meeste mensen zich neerslachtig of weemoedig voelen. Dit komt vooral omdat de goede voornemens zijn mislukt, vakanties ver weg lijken, de dagen nog donker zijn en omdat maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek is.

Een blauwe maandag
Misschien heb je het iemand wel eens horen zeggen 'een blauwe maandag'. Maar waar komt dit gezegde eigenlijk vandaan? Blauw had vroeger de figuurlijke betekenis 'onbetekenend, nietig, van weinig waarde'. Ergens een blauwe maandag geweest zijn houdt dus eigenlijk in dat iemand ergens maar een korte periode geweest is.

Heb je een sombere bui?
Wij hebben wat tips opgezocht die jou gaan helpen om van je sombere bui af te komen! Ook wanneer het geen Blue Monday is. Blijf in beweging, verander je manier van denken, zorg dat je goed slaapt, wees vriendelijk tegen anderen, ga eens wat minder piekeren, leef in het nu en ga leuke dingen doen!

Chronische dip
Heb jij al langer last van somberheid en negatieve gevoelens, twijfel dan niet en ga langs de huisarts! Indien dit toch een te grote stap is kan je er voor kiezen om te kijken naar online therapie. Dit is laagdrempelig, anoniem en maakt de stap om naar de huisarts te gaan misschien toch wat kleiner. Er zijn online ook intensievere therapievormen waarin je via de mail of telefonisch wordt begeleid door een huisarts, een praktijkondersteuner GGZ of echte GGZ-psycholoog. Bij de huisarts wordt dit meestal vergoed door je zorgverzekeraar, en de zelfhulpprogramma's zijn vaak gratis.