Afbeelding
Foto:

Wegwerkzaamheden N737 gaat deze maand van start

ENSCHEDE - De werkzaamheden aan de provinciale weg N737 tussen Enschede en Deurningen gaat deze maand van start. In december gunde de Provincie Overijssel deze klus aan aannemer Reef Infra.

De aanbesteding zelf nam een jaar in beslag; in december 2017 nodigde de Provincie Overijssel aannemers uit om niet alleen de voorgeschreven werkzaamheden uit te voeren, maar ook zelf met innovatieve ideeën te komen die dan toegepast kunnen worden. Reef Infra kwam met een mooi plan. De werkzaamheden zijn allereerst gericht op het veiliger maken van de weg met een betere doorstroming en leefbaarheid voor omwonenden.

Plannen
De weg krijgt onder meer een dynamische rijstrook-indeling op het kruispunt Frans op den Bult. Zo kan met dezelfde hoeveelheid asfalt meer verkeer worden verwerkt. De rijstrook voor doorgaand verkeer kan in de avonduren ingezet worden voor de grote verkeersstromen die linksaf slaan. Verder komt er een nieuw systeem voor voertuigdetectie op basis van geluidssensoren. Zo kan het verkeer beter en eerder geregistreerd worden, wat de gemiddelde wachttijd bij verkeerslichten moet verminderen. Er komen ook passeerlocaties voor landbouwvoertuigen, waarbij door geluidsdetectie verkeer veiliger in moet kunnen voegen.

Doorstroming
Het wachten bij verkeerslichten is altijd een vervelende onderbreking van de reis. Intelligente verkeerslichten moeten verkeer eerder herkennen met een betere doorstroming als gevolg. Ook krijgen fietsers dan prioriteit bij gebruik van een app.

Duurzaam
Bij de werkzaamheden worden ook diverse duurzame innovaties toegepast. Zo zal de aannemer cementloos beton gebruiken voor het verbreden van de weg. Dit levert veel minder CO2 op, zonder dat dit ten koste vaat van het toekomstig beheer en onderhoud. Verder is het asfalt een nieuw slim mengsel, met eveneens minder CO2 verbruik. Ook reflecteert het asfalt meer, waardoor er minder verlichting nodig is wat energie bespaart.