Afbeelding
Foto:

Nieuwjaarsconcert Orkest van het Oosten één groot feest

ENSCHEDE - Hilariteit van Offenbach, feestneuzen van Poulenc, een 'Bouquetpolka' en het ploppen van champagnekurken van Johann Strauss. Als klap op de vuurpijl zorgen de gelauwerde Almelose gebroeders Blaak voor dubbele pret in het geestige Concert voor twee piano's van Poulenc.


'Ik weet waarachtig niet wat ik de lieve God heb aangedaan dat ik zoveel melodieën van hem kreeg!' Jacques Offenbach, die dit jaar tweehonderd jaar geleden geboren werd maakte er maar een grap van dat hij in een constante staat van inspiratie verkeerde. Zijn operette Orpheus in de onderwereld, waaruit het Orkest van het Oosten als opening van het Nieuwjaarsconcert de ouverture speelt, is zonder meer hilarisch. De mythische zanger Orpheus die naar de onderwereld afdaalt om er zijn geliefde Euridice terug te halen, is maar matig getalenteerd. Zó matig, dat Euridice blij is dat ze doodgaat en zo van zijn snarenspel is verlost. Offenbach was zo eind negentiende-eeuw de grote lieveling van Parijs.

Overijssels pianoduo
Stefan en Martijn Blaak, geboren en getogen in Almelo en inmiddels een gelauwerd pianoduo, nemen tijdens het Nieuwjaarsconcert de solopartijen voor hun rekening.

Weense walsen
Vader en zoon Stauss componeren en nog twee andere Strauss-broers óók. Van de Josef-broer klinkt de Bouquetpolka; verwijst de titel naar zijn eigen achternaam?

Informatie
Het Nieuwjaarsconcert Orkest van het Oosten speelt op 6 januari in het Muziekcentrum in Enschede. Het concert start om 14.30 uur. Kijk voor meer informatie en nieuws over het concert op de website www.ovho.nl.