Afbeelding
Foto:

Fotonica bieden kansen voor Twentse economie

TWENTE - Twente is een groeiende speler op het gebied van high-tech innovaties en producten. Zo ook op het gebied van geïntegreerde fotonica: computerchips die van groot belang zijn voor de technische innovaties van nu én in de toekomst. Nederland moet op termijn koploper worden op dit gebied.

Het Rijk, diverse provincies, regio's, bedrijven en kennisinstellingen gaan gezamenlijk ruim 236 miljoen euro investeren in het versnellen van de ontwikkeling van geïntegreerde fotonica. Op 13 december ondertekenden alle partners het bijbehorende convenant, waaronder de Provincie Overijssel, Oost NL en de Universiteit Twente. Het doel is om Nederland een wereldwijde koppositie te geven. Geïntegreerde fotonicachips werken op een andere manier dan reguliere chips. Niet met elektriciteit, maar met lichtdeeltjes zoals de naam al impliceert. Dit heeft diverse praktische voordelen. De chips zijn niet alleen sneller en zuiniger, maar ook nauwkeuriger en met een grotere betrouwbaarheid. Wanneer de tips op grotere schaal toegepast worden kan dit zorgen voor goedkopere en zuinigere datacentra, 5G communicatie maar ook voor toepassingen in medische scanners en zelfrijdende voertuigen. Kortom, veel innovaties die we de komende decennia mee gaan maken. Ook op het gebied van zorginnovaties kunnen deze chips veel bijdragen.

Marktgroei
De verwachting is dat de markt voor deze geïntegreerde fotonicachips de komende tijd iedere 2,5 jaar zal verdubbelen. De Europese Unie benoemde fotonica dan ook niet voor niets tot één van de vijf 'sleuteltechnologieën'.

Ambitie
De ondertekenaars van het convenant zijn bijzonder positief over deze verwachtingen. De ambitie is om in 2026 ten minste 25 actieve bedrijven te hebben met 4.000 arbeidsplaatsen en een omzet van 1 miljard euro. Ook zou deze bedrijvigheid dan weer andere werkgelegenheid binnen Nederland kunnen stimuleren. Gedeputeerde Eddy van Hijum ziet Twente samen met Eindhoven als een goede hotspot om dit te realiseren. Op de Universiteit Twente zijn momenteel al ruim 100 onderzoekers bezig met dit taakveld, één van de grootste concentraties op dit vakgebied in Nederland met internationaal een zeer goede reputatie.