Afbeelding
Foto:

High-tech oplossing voor een rookverslaving?

ENSCHEDE - Tactus verslavingszorg, de Universiteit Twente, Het Medisch Spectrum Twente en de Ziekenhuisgroep Twente krijgen een subsidie voor een nieuw onderzoek dat mensen moet helpen om te stoppen met roken.

Het aantal mensen dat rookt neemt al vele jaren af. Onder meer door het groeiend inzicht in de schadelijke gevolgen, maar ook overheidsbeleid om roken steeds minder aantrekkelijk te maken. Ondanks dit alles rookt toch nog zo'n 23 procent van alle volwassenen; ongeveer 3,16 miljoen mensen. Jaarlijks overlijden ongeveer 20.000 mensen in ons land als gevolg van het roken.

Onderzoek
De zorgpartners willen samen kijken hoe de tabaksafhankelijkheid verder teruggedrongen kan worden door middel van een bijzonder stukje technologie: virtual reality. Dit moet rokers dan in een veilige en gepersonaliseerde omgeving helpen om van het roken af te komen. Met name voor mensen met psychiatrische aandoeningen, een verstandelijke beperking of laaggeletterdheid kan zo'n methode effectiever zijn dan traditionele vormen van voorlichting. Psychiater Joanneke van der Nagel zal het onderzoek leiden. De groep ontvangt 70.000 euro subsidie om hiermee aan de slag te gaan. Met de virtual reality methode willen de onderzoekers mensen blootstellen aan gesimuleerde situaties die de trek in een sigaret stimuleren. Hun lichamelijke reacties kunnen dan gemeten worden. Door het aanleren van technieken om de zelfcontrole te versterken leren rokers hoe zij deze trek in een sigaret kunnen verminderen. Dit moet een goed inzicht geven in welke situaties voor hun risico opleveren zodat zij zich beter kunnen wapenen.