Afbeelding
Foto:

Rupsje Nooitgenoeg


Het rijk heeft voor 2018, 2019 en 2020 extra geld beschikbaar gesteld voor schuldhulpverlening en voor armoede- in het bijzonder onder kinderen. Het college kwam met het voorstel om deze extra middelen in te zetten voor verhoging van de Individuele Inkomens Toeslag (IIT) per kind. Deze toeslag ontvangen de mensen als zij 5 jaar in de bijstand zitten. De mensen moeten zelf elk jaar opnieuw de toeslag aanvragen, wat lang niet iedereen weet en daarom blijft er vaak geld liggen.


Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) had het college geadviseerd om de IIT te verhogen per inwonend kind. Het Nibud had voor de tweede keer een minima-effectrapportage opgesteld. In de rapportage is gekeken naar de financiele positie van huishoudens met een laag inkomen. Het college was tevreden dat in tegenstelling tot 2015 alle gezinstypen nu kunnen voorzien in het basispakket… Ik dacht tevreden? In het onderzoek van 2015 waren de schulden niet meegenomen die gezinnen mogelijk hebben. Ook ging het Nibud ervan uit dat medische kosten wel door de gemeente werden vergoed, via de bijzondere bijstand. Dat is al jaren niet meer zo. In het onderzoek van 2017 is ook geen rekening gehouden met schulden en medische kosten in gezinnen. Daarom vroeg ik wethouder Kampman, of hij een aanvullend onderzoek wou laten doen door het Nibud, waarin wel de schulden en de medische kosten worden meegenomen. De wethouder zegde het aanvullende onderzoek direct toe! Dat was mooi! De uitkomsten krijgen we in het voorjaar van 2019. Ik zeg u nu al, dat gezinnen hier niet gunstig uitkomen. De schuldenproblematiek is groot. Dat hoeven niet altijd grote bedragen te zijn. Gaat de wasmachine kapot en is er geen geld voor de aankoop van een nieuwe,dan worden de mensen doorgestuurd naar de Stadsbank. Daar kunnen ze geld lenen voor een nieuwe wasmachine, rente 10,9%. Dit percentage vinden wij veel en veel te hoog!


Van het extra rijksgeld bleef 132.753 euro over dat niet werd ingezet. Op onze vraag aan de wethouder waar dit geld bleef, werd er gezegd: "Geld dat over is gaat naar de algemene middelen van de gemeente." Beschamend vind ik het. Ooit heeft het college 500.000 euro armoedegeld bestemd voor kinderen overgemaakt naar de algemene middelen. Nu gebeurt het weer met de 132.753 euro armoedegeld, ook bestemd voor kinderarmoede. Opgeteld 632.753 geoormerkt armoedegeld voor kinderen. Wat hadden we daar veel voor de kinderen mee kunnen doen!


In de raad van 10 december jl hebben wij nog een motie ingediend om het geld te houden voor het doel waarvoor het was gekomen, namelijk schuldhulpverlening en kinderarmoede. Maar helaas heeft de motie het niet gehaald. College als,"Rupsje Nooitgenoeg." Geld pakken bestemd voor de armen, gebruiken voor andere dingen. Eerlijk gezegd heb ik er geen goed woord voor over!


Ik wens u en allen die u lief zijn,fijne kerstdagen en een heel gezond en gelukkig Nieuwjaar.


Margriet Visser
EnschedeAnders