Bodemloos

Het kerstreces komt eraan en vanaf deze week ligt alles stil. De kantoren van de gemeente zijn dan uitgestorven en daarom wordt een aantal zaken nu onder druk gezet en door het besluitvormingsproces heen gejaagd. Afgelopen maandag was de laatste raadsvergadering van dit jaar, en dan heb je toch de neiging om eens te kijken naar de
gemeentepolitiek.

Het meest bijzondere op het vlak van gemeentepolitiek was uiteraard de overwinning van BurgerBelangenEnschede (BBE) bij de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien ook wel tot hun eigen verbazing, mochten zij de onderhandelingen voor een nieuw college leiden en na wat vertraging en wat uitrusten werd aan deze klus begonnen. De verwachtingen waren niet echt hoog (behalve bij BBE dan), maar tot veler verbazing kwam er een college en een collegeprogramma. Kun je al iets zeggen over de verschillen tussen het oude en het nieuwe college? Ja, maar ik ben wel voorzichtig. Het lijkt alsof de nieuwe wethouders meer toegankelijk zijn dan de vorige en het lijkt ook alsof het menselijke meer aandacht krijgt. Wat trouwens nu ook gebeurt, is dat duidelijk wordt dat de armoede in Enschede veel erger is dan ooit gedacht. Daar moet op ambtelijk, bestuurlijk en politiek niveau een gigantische slag worden gemaakt.

Het tweede punt dat erger is dan gedacht en verwacht is de situatie van FC Twente. In Tubantia is al gepubliceerd dat de uitgifte van aandelen onderzocht wordt. Dat betekent dat de gemeente bereid zou zijn extra geld te geven of te garanderen. De gemeente zit nu al met minimaal 25 miljoen in de voetbalclub. Als FC Twente geholpen wordt komt de gemeente er alleen maar dieper in te zitten. Hopelijk heeft de nieuwe directeur goede contacten met een rijke Chinees of Arabier. Ik kan me niet voorstellen dat het gemeentebestuur bereid is er nog meer geld in betaald voetbal te steken. Als dat het geval is, wordt het tijd dat provincie en/of rijk ingrijpen. Aankoop van aandelen door de overheid moet de gemeente niet willen.

FC Twente heeft geld nodig op korte termijn, want er moet versterking gekocht worden. Terugkeer in de eredivisie op korte termijn is onmogelijk met deze spelers, ondanks Wout Brama. Die kan ook niet alles. Het uitgangspunt van de club is verkeerd, want het gaat uit van de gedachte, dat als er maar genoeg geld in de club wordt gepompt, het wel weer goed komt. Dat is onzin en wordt elke zondag door Studio Sport gelogenstraft. Pas als de lol in het voetballen terug is, kan er iets magisch gebeuren. Geld, dat nu wordt binnengehaald verdwijnt in de bodemloze put van gouden handdrukken, voetbalmakelaars, ontslagen trainers, huidige en nieuwe spelers. Als dit spelletje zo doorgaat, gaat de club failliet, heeft de gemeente een zeperd van minimaal 25 miljoen en wordt het college onder financieel toezicht gesteld. En misschien is dat helemaal niet zo'n slechte move. Want het geld moet toch ergens vandaan komen. Wat dat betreft is er weinig veranderd in de laatste jaren; de burger betaalt.