Afbeelding
Foto:

Een eenzame kerst
is niet gezellig

TWENTE - De kerstdagen zijn voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar. Lekker eten, cadeautjes en natuurlijk: familie, vrienden en kinderen om je heen die ook genieten. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn ook mensen die juist op zien tegen de feestdagen omdat ze eenzaam zijn.

De cijfers over eenzaamheid in Nederland zijn zorgwekkend. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Nog eens één op de drie mensen voelt zich matig eenzaam. Hoewel eenzaamheid relatief meer voorkomt bij ouderen, is dit zeker niet alleen een ouderenprobleem. Eenzaamheid komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, hoewel zij zich wel vaker sterk eenzaam voelen. Onder laagopgeleiden komt meer eenzaamheid voor dan onder hoogopgeleiden en mensen met een laag inkomen zijn vaak eenzamer dan mensen met een hoger inkomen. Dat eenzaamheid een statistisch groot probleem is, is dus wel duidelijk. Zeven op de tien Nederlanders zien dit ook als een groot probleem.

Campagne
Onder meer het Nationaal Ouderenfonds voert al enige jaren een campagne om eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht te brengen. Het fonds organiseert daarnaast zelf ook veel activiteiten op lokaal niveau, zoals kerstdiners voor eenzame ouderen. Zo krijgen dit jaar maar liefst 5.000 ouderen een kerstdiner aangeboden, met dank aan Van der Valk hotels. Dit moet hen tijdens de kerstdagen weer wat onder de mensen brengen met een stukje gezelligheid. Om een en ander te faciliteren worden wel kosten gemaakt, dus het Ouderenfonds hoopt wel wat donaties te krijgen om dit ook de komende jaren voort te zetten. Het Ouderenfonds organiseert ook diverse kerstconcerten, met als doel om ouderen ook buiten de diners leuke activiteiten aan te kunnen bieden.

Nodig iemand uit
De beste oplossing om eenzaamheid rond de feestdagen tegen te gaan ligt bij u als lezer. Kijk eens rond in uw omgeving of er iemand is die wellicht ook kampt met eenzaamheid. Bijvoorbeeld een weduwe of weduwnaar die in uw straat woont en wellicht aan wil schuiven bij uw kerstdiner. Of misschien door samen met meerdere alleenstaanden in uw straat een alleenstaanden-diner te organiseren waarbij iedereen een gerecht meeneemt. Zo kan iedereen de gezelligste tijd van het jaar gepast vieren.